Сирия туркоманиПоследните данни, постъпващи от сирийската провинция Латакия, позволяват да се направи извода, че в близките дни нейната северна част ще бъде окончателно освободена от подкрепяните от Турция ислямистки въстаници.

103-та бригада от ВС на Сирийската арабска република, заедно с частите на опълчението и партийните отряди на Башар Асад, постепенно освобождават Туркменските и Кюрдските планини от окопалите се там метежници.

При това настъплението има съществената подкрепа на руските ВКС.

Сирийската армия приключва с прочистването на региона, освобождавайки четири големи села, които по-рано бяха пристанище за метежниците. Ислямистите, подложени на непрекъснати удари, са принудени да се крият високо в планините или да търсят убежище на територията на съседни държави.

Информацията е потвърдена и от турската преса.

Изданието Zaman пише, че непрекъснатите руски бомбардировки на планинския масив фактически са ликвидирали отрядите на сирийските туркмени.

Положението им е катастрофално, твърдят очевидци.

От авиоударите е убит ръководителят на въстаниците в Джабал а-Туркман. Метежнциите са били принудени да напуснат местоположението си, което вече е заето от правителствените войски.

Частите на ВС на САР постепенно изтласкват ислямистите от сирийско-турската граница и се придвижват към територии, заети от кюрдкото опълчение PYD. Обединявайки се, те ще лишат туркоманските отряди от контрола над границата, а това са 911 км, вследствие на което ще им бъде отрязана турската помощ.

В такъв случай само неголям участък от 90 км ще остане в зоната под влияние на Ислямска държава.

Както пише турската преса, ВКС на Русия хвърлят бомби цяло денонощие, без пауза. При това вече цяла седмица. През деня ислямистите се обработват от 7 самолета, а през нощта – само от 2, но от това на джихадистите не им става по-леко.

Командването на въстаническите отряди заяви, че са в пълно изтощение, че е невъзможно да се издържа повече.

Във връзка със случващото се, метежниците са започнали евакуация, скривайки се в Турция. Само неголяма част туркомани се опитват да се укрият, надявайки се да започнат рейдови партизански действия, пишат турските медии.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;