Ненчев 3Военният ни министър Николай Ненчев е в шок и ужас, защото сделката с българските МиГ-ове е пред провал.

В петък народният представител от БСП Атанас Зафиров внесе в деловодството на Народното събрание писмен въпрос до военния министър. В документа депутатът пита защо след като в договора е записано, че 20 дни след гласуване на сделката от парламента, Варшава ще предостави на българските ВВС два РД-33, двигателите още не са пристигнали.

„Интересувам се каква е причината. Не е изключено проверката на ДАНС и прокуратурата за правонарушения, свързани с ремонта на МиГ-овете ни в Полша, да са причина за забавянето“, допусна Зафиров.

Софийска градска прокуратура е разпоредила проверка по жалба на Ромил Златанов. Ако данните в сигнала се потвърдят, срещу военния министър Николай Ненчев би трябвало да започне наказателно производство. Държавното обвинение е дало указания на ДАНС. В тях е записано следното:

1. Да се изясни в цялост първопричината, обстоятелствата, условията, процедурата за вземане решение за ремонт, компетентните органи, реда за това, етапа на същата. За тази цел от МС, МО и други да се изискат съответните документи, становища, преписки. Да се изясни дали конкретни договори са сключени, с кого, кога, при какви условия, в резултат на чие решение и след каква процедура. Да се изясни дали има данни за нарушения и какви, в какво се изразяват същите, дали процедурата е приключила и какви са резултатите.
2. Дасе снемат обяснения/сведения от лицата, за които се изясни, че са компетентни и имат информация, относима към предмета на проверката.
3. Да се изясни дали следва да се извършат съвместни проверки с други структури, които могат да окажат експертиза или друга помощ при изясняване на обстоятелства, сочени в доклада – например АДФИ, АОП, НАП и др.
4. Да се приложат справки за ръководен състав, длъжностни лица, вземали решения и извършвали значима дейност по случая през разглеждания период

Споменат е изрично и срок за проверката – 60 дни. Постоновлението на прокурор Д. Пиронева е от 11 ноември 2015 г. Това осначава, че проверката трябва да приключи до 11 януари 2016 г.

Представителят на РСК „МиГ“ за България Александър Алексанров съобщи, че представители на полската частна фирма, която ще ремонтира изтребителите ни, и миналата седмица са ходили в Русия за резервни части, но за пореден път получили отказ.

В общественото пространство не се наблюдават притеснения от страна на военното ни министерство. Пресаташето на  ведомството Даниел Стефанов увери:

„Двата двигателя трябва да дойдат до 29 декември.“

Той допълни, че срокът от 20 дни за доставката им тече не от гласуването в пленарна зала, а от публикуването на ратификацията в Държавен вестник, т.е. от 9 декември.

Според опозиционни депутати, народните избраници са гласували друго — срокът тече от приемането на ратификацията от парламента. Това означава, че двата полски двигатели е трябвало да пристигнат до 17 декември.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;