Сирия трябва да остане единна, светска, многоконфесионална и политическа държава, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в речта си пред Съвета по сигурност към ООН.

“Току що приетата резолюция, одобрените документи от международната група от 30 октомври и 14 ноември 2015 година за пътищата за реализацията на женевското комюнике от 2012 година, ясно фиксират, че, първо, тези документи са единна платформа за разрешаване на кръвопролитната сирийска криза и, второ, че виенският формат е единственият, който обединява всички влиятелни играчи. Благодарение на това могат да се гарантират условия за устойчиво и справедливо регулиране чрез преговори между правителството на Сирийската арабска република и целия спектър от сирийската опозиция”, — каза Лавров.

“Резолюцията ще предаде международно-правова тежест на колективната работа по подготовката на преговорите под егидата на специалния посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура”, — отбеляза Лавров.

“Русия е готова да бъде съпредседседател на “международната група за подкрепа на Сирия” заедно със САЩ. ООН да инициира поредната среща за определяне на консенсусна основа на по-нататъшните стъпки в подкрепа на сирийското регулиране”, — каза Лавров.

Тагове: ; ; ;