САЩ 9-n“Разузнавателната служба на САЩ неотдавна обяви, че една руска фирма, която се занимава с кибербезопасност и има опит в компютърните системи на финансовите пазари и други обекти от важната инфраструктура, е тясно свързана с разузнаването на Русия”, — твърди изданието.

Това засили опасенията на американското киберразузнаване, че Москва увеличава тайните си опити да се внедри в компютърните мрежи, които управляват ключовата инфраструктурана САЩ, пише журналистът Бил Хертц.

“Видно е, че тези усилия са елемет от разузнавателното таргетиране в кибервойната, осъществявано от руското разузнаване и руските военни. Пентагонът нарича това подготовка за бой за бъдещи кибератаки. Руската компания иска да отвори офис в САЩ, казват информирани чиновници”, — пише Хертц.

Източниците не споменаха името на компанията.

“Служители в сигурносттта без излишен шум предупредиха правителството за тази руска фирма и нейните планирани операции в САЩ”, — продължава авторът.

През септември директорът на Националното разузнаване на САЩ Клепър съобщи на Конгреса, че руски хакери са проникнали в САЩ в промишлените компютърни мрежи, управляващи ключовата инфраструктура. Според него, те искат да имат пълен достъп до системите за диспечерски контрол, за да могат “бързо да се възползват от тях, за да разрушат системата, ако противникът започне да има вреждебни намерения”.

“Клепър заяви също в Конгреса, че Министерството на отбраната на Русия е създало военно киберкомандване за настъпателни атаки. Към това трябва да добавим и следното: руските военни създават компютърни мрежи, специализирани за отвличането на вниманието при атаки”, — завършва авторът.

Източник: The Washingtonт Times

Тагове: ; ; ; ; ; ;