Саудитска арабия fНеизвестната война в Сирия

На 15 декември Саудитска Арабия създаде ислямистка военна коалиция за борба с тероризма. Обединиха се 34 държави. Командният център ще бъде в Ер-Рияд.

Държавната информационната агенция Saudi Press Agency написа, че във военния съюз ще участват Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства, Бахрейн, Катар, Кувейт и Йемен.

От африканските страни в коалицията влизат Бенин, Чад, Того, Тунис, Джибути, Сенегал, Судан, Сиерра-Леоне, Сомалия, Габон, Гвинея, Коморските Острови, Кот-д’Ивуар, Либия, Мали, Египет, Мароко, Мавритания, Нигер и Нигерия. В коалицията влизат още Йордания, Палестина, Ливан, Турция, Пакистан, Бангладеш, Малдивите и Малайзия.

Отбелязва се също, че “над десет други ислямски държави, в това число Индонезия, са изразили подкрепата си и ще вземат необходимите мерки в това отношение”. Основният съперник на Саудитска Арабия в региона е Иран. Той не влезе в коалицията. В нея липсват Сирия и Ирак.

Припомням, че на 10 декември иракската агенция по печата Iraq Press Agency, позовавайки се на шефа на парламентарния блок “Ирада” Ханан ал-Фетлауи съобщи, че в Ирак ще бъдат вкарани около 100 хиляди чуждестранни войници под егидата на САЩ за борба с Ислямска държава.

90 хиляди от Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и Йордания и 10 хиляди от САЩ ще се разположат в западните райони на Ирак.

САЩ казаха в същия ден на Ирак, че решението е взето и не подлежи на обсъждане, — сподели тогава ал-Фетлауи.

Не бива да подценяваме и САЩ.

Неотдавна ливанският вестник Al-Akhbar, който е близък до Башар Асад и Хизбулла, съобщи, че американските инженери ще откриват авиобаза на територията на северо-източна Сирия – в Ел-Хаске, т.е. в Сирийски Кюрдистан. Целта е да се снабдяват “Демократичните сили на Сирия”, — т.е. сирийските кюрди.

С подкрепата на САЩ в началото на есента се сформира коалицията “Демократични сили на Сирия”, в която влязоха отрядите за народна самоотбрана, кюрдите от YPG, партията Сириакски Съюз, а също бойци от Сирийската свободна армия. Точно към тази коалиция бяха изпратени 50 човека от специалните части.

През ноември САЩ прехвърлиха в авиобаза Инджирлик в южна Турция 13 щурмови самолети А-10, 11 боеви безпилотни самолети MQ-1 Predator, изтребители от ВВС на САЩ F-15, 12 самолети КС-135.

В Персийския залив се намира американският самолетоносач “Хари Труман”. Той носи 70 самолети, но целенасочено се бави в Средиземно море, за да удари заедно със самолетоносача “Шарл де Гол” Ислямска държава в Сирия. Но на 4 декември стана ясно, че французите след няколко дена ще се предислоцират в Персийския залив.

Експертите смятат, че така САЩ и техните съюзници готвят щурм към сирийската Рака и иракския Мосул.

Не е ясно още кой ще им бъде сухопътният контингент, защото иракските кюрди нямат голямо желание да нападат Мосул, повеже те вече си имат свои територии и не смятат да помагат на Багдад и да воюват с шиитите.

Специалистите считат, че ислямската коалиция се готви за удар, защото цели “да заграби награбеното”.

Какво означава горното?

Преди Русия да влезе в Сирия, за Турция, Катар и Саудитска Арабия, както и за други страни, които в продължение на последните години спонсорираха терористите, всичко вървеше по вода. Те чакаха рано или късно Дамаск да падне, баасисткият режим също да се срути, след което смятаха да се включат и за вземат властта в ръцете си. И всичко действително вървеше по този сценарий. Но изведнъж се появи Русия и събори всички пешки на земята.

Стана ясно, че ако авиоударите на ВКС на Русия продължат, то плановете на регионалните държави ще бъдат отложени далеч във времето.

Затова ислямистките играчи решиха да се активизират.

За целта създадоха собствена коалиция за действия в региона.

Разбира се, че въобще не се допитаха до Съвета по сигурност към ООН.

Русия каза, че няма да воюва на земята, а ще се съсредоточи само върху бомбардировки от въздуха.

Каза още, че се уповава на официалната сирийска армия.

Забележете, че нахлуването на ислямистката коалиция НЕ се таксува от света като терористичен акт, а като борба срещу ИД.

Същото важи и за западната коалиция. Никой не ги е канил в Сирия и тях.

Така ислямистките играчи се опитват да раздробят чуждата собственост.

Това е «тайната» война в Близкия Изток – войната на поредното разфасоване на държави и тяхното ограбване под маската на битка между един ислям и друг ислям.

Сирийският въпрос в момента е централен за Турция, Катар и Саудитска Арабия.

Те няма да отстъпят. На всяка цена ще трябва да излекат дивиденти.

Това е основната им външнополитическа цел в момента.

Да, играят ва-банк. Но те и без това по друг начин никога не играят.

По всичко личи, че преследват победа – или сега, или никога.

Горката Сирия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;