Силите на гепарда Сирия ii_12Миналия месец в северна Латакия Турция извърши сериозна грешка, свали Су-24,  който в това време прелиташе над Тюркменските планини, — пишат сирийските медии.

Анкара твърди, че турските пилоти нееднократно са предупреждавали самолетите от ВКС на Русия за нарушаване на границите на Турция, преди властите да заповядат неговото унищожаване над територията на съседна държава.

От този момент битката за северна Сирия премина в друга фаза – остра.

Русия нанесе ответен удар по турските интереси в провинция Латакия, увеличавайки интензивността и броя на авиоударите в Тюркменските планини (Джебел ал-Туркмен) и около сирийско-турската граница.

В резултат на това сирийската армия, с активната подкрепа на ВКС на Русия, успя да завземе от ислямските метежници, подкрепяни от Турция, значителна част от територията, която по-рано бе под контрола на терористите над 3 години.

Вчера, 103-та бригада от ВС на САР, с подкрепата на опълчението NDF, частите Ал-Баас и «Muqawama Souri» напълно завзеха планините Джебел Ал-Нуба, а също важните височини Shayr Аль-Sahaab и кота 793, чрез което вече контролират част от провинция Идлиб.

Фактически това бе най-ефективният отговор на Русия към Турция за провокацията около сваления Су-24 и разстрела на летеца. За целия този период турската армия бе принудена да стисне зъби и безсилно да гледа как ликвидират съюзниците им тюркомани. Това стана факт, защото във въздуха постоянно летяха руските самолети, а небето над Латакия бе покрито от системите ПВО на Русия, от което се възползваха ВС на САР и завзеха още една територия, за която претендираше Анкара.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;