Financial Times: Забраната на Москва за авиопревози бие по турския туризъм

Турция туризъмИзданието публикува статията, в която Четин Гурджун, главен секретар на асоциацията на турските туристически агенции, се моли за мир, както пишат журналистите Джошуа Чефин и Меул Сривастава.

Когато Турция свали руския бомбардировач, в отговор Кремъл отмени чартърните полети за Турция и забрани на руските оператори да работят с Турция.

Русия е на второ място по брой на туристите, посещаващи Турция.

Според прогнозата на американската брокерска фирма BGC, кризата в отношенията с Русия може да лиши Турция до 3 млрд долара в туристическата индустрия, още 3 млрд в областта на експорта и 6 млрд в други форми на търговията.

Преди кризата, от януари до септември 2015 година, Турция е посетена от 19 % по-малко руснаци, отколкото за същия период през 2014 година.

“Турските топ-менджъри се опасяват, че кръвопролитието и нестабилността в съседна Сирия, а също усещането, че насилието преминава всякакви граници, ще влошат имиджа на Турция”, — пише изданието, споменавайки за терористичните актове в Анкара и бежанците, които пристигат на турското крайбрежие, изобилстващо с турорти.

Гурджун се надява, че лидерите на Русия и Турция ще се помирят до края на февруари.

“По-късно от февруари ще бъде много трудно да се организират продажби на пътувания в Турция от Русия”, — пояснява той. Ако всички усилия се провалят, могат да помогнат само руските туристи”, — добавя той.

Коментари:

Зареждане ...