САЩ 8_nИслямска държава е принудена да търси нови източници на нефт, защото Русия засили авиоударите си по нефтопроводите на колела. А и САЩ удари няколко пъти, от немай къде, както се казва.

Агенция Ройтерс съобщи, че висш американски чиновник, пожелал да остане анонимен, е споделил, че терористите са хвърлили око на Началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия Сергей Рудской съобщи, че за два месеца в Сирия руските ВКС са унищожили над хиляди бензиновози на ислямистите, плюс многобройни обекти от нефтената инфраструктура. Целият свят може да види снимките и видеата, които Москва постоянно публикува. На тях се виждат огромни колони с цистерни, които пресичат сирийско-турската граница.нефтените обекти в Либия.

Американскито и руското разузнаване, разбира се, хвърлят по едно голямо око върху контрола над местонаходищата на нефт, върху тръбопроводите, а и върху маршрутите за доставка на черното злато. Същото правят и по отношение на инфраструктурата и другите обекти на ислямистите.

Всевиждащото око на спътниците отчита всяко движение.

Истината е следната: 80 % от нефтените и газови местонаходища и до момента се контролират от Ислямска държава. Русия съвсем аргументирано доказа, че Турция е замесена в каналите за нефт, преминаващи през територията на Сирия.

САЩ твърдят, че главният  купувач на контрабания нефт е правителството на Башар Асад.

На всичкото отгоре световната цена на нефта падна. Пазарът за нефт се срути и екстремистите истерично търсят нови маршрути, защото парите не достигат.

Началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия Сергей Рудской съобщи, че за два месеца в Сирия руските ВКС са унищожили над хиляди бензиновози на ислямистите, плюс многобройни обекти от нефтената инфраструктура. Целият свят може да види снимките и видеата, които Москва постоянно публикува. На тях се виждат огромни колони с цистерни, които пресичат сирийско-турската граница.

Само Цветанка Ризова от БТВ още не ги е виждала, както стана ясно на 16 декември в разговора й в “Очи в очи” с лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Светът разбра, че екстремистите от Ислямска държава получават от Сирия и Ирак печалба в рамките на 900 млн долара.

Предвид затегнатата ситуация в Сирия, ИД реши да промени изходната точка за получаване на нефт и се насочи към вече разградения двор – Либия.

Самата Либия понастоящем е част от арабската коалиция, която ръководи Саудитска Арабия за борба с Ислямска държава. По-голяма смешка от това Саудитска Арабия да се бори срещу създадената от самата нея Ислямска държава, няма под слънцето.

Това звучи като следното твърдение: създателите се обединиха, за да се борят срещу рожбата си.

Донорите или по-точно казано осеменителите на ИД Турция, Саудитска Арабия и Катар ще се борят срещу собственото си изчадие.

Стана ясно, че и Бойко Борисов също не е разбрал кои са донорите на ИД, защото тези дни не просто прие премиерът на Турция Давутоглу, не само се договори за нещо с него (всъщност, няма никакво значение какво се е договорил, защото посещението не целеше каквото и да е конкретно споразумение, а преследваше политическата цел да притисне още повече Русия), но и се прегърна с човека, когото наричат “бащата на неоосманизма”.

Главният бенефициент на крадения от Сирия нефт е Турция. И това е факт.

Затова Турция не позволява да се затвори 98-километровата й граница със Сирия.

Европа и САЩ мълчат, защото евтиният нефт е изгоден за всички. Капиталът не се интересува откъде е пристигнал идиловския нефт. Той се интересува само и единствено от печалбата.

И как да спре това безумие?

Няма да е лесно да се спре, защото не е достатъчно да се завземат нефтените провинции. Те трябва и да останат в ръцете на правилните хора. Проблемът е, че в Сирия има толкова много различни и враждуващи помежду си етноси, религиозни общности и прочие, които в резултат на вече дългогодишната война и произтичащата от това слаба държавна власт надигнаха глава, подобно на Либия, че контролът над което и да е населено място, а камо ли провинция, е трудно да се задържи в ръцете на една групировка.

Иракският Мосул също се контролира от ИД.

По същество между ИД и “Джабхат ан-Нусра” няма никаква разлика. Разликата е само в различните джобове, в които влизат огромните печалби от нефт, артефакти и прочие заграбено от Сирия и Ирак.

Що се отнася до Либия, там нефтените находища също се контролират от ислямистки главорези.

Апропо, значителна част от тези находища са създадени от специалистите от социалистическа България. Това също е неоспорим факт. Веднага след демократичните промени, секретните планове за всички находища на полезни изкопаеми в България и там, където работеха български специалисти по света, бяха незаконно разсекретени и попаднаха моментално в ръцете на чуждото разузнаване. Договорът, който беше супер изгоден за България (между Либия и НРБ) беше ликвидиран, от което държавата ни понесе огромни загуби.

Ако прокуратурата на тази почти ликвидирана държава, в която живеем, си е на мястото, ще потърси отговорност от тези държавни мъже, които с лека ръка продадоха националните интереси на България поне по отношение на Либия.

Да се върнем към нефта на ИД.

Защо поне Америка не закопчее този така тъмен нефтен сектор? Та нали същата тази Америка постоянно тръби, че се бори с нокти и зъби срещу корупцията?

Защото ще трябва да закопчее доста правителства от европейски държави, които пък са свързани с менторите си от САЩ. Т.е. САЩ ще трябва да закопчеят САЩ.

Затова никой не иска да рови под ноктите на самия себе си.

Ако някой се разрови, ще има планетарни скандали, вопли, рев, сълзи, сополи, разобличения и прочие театри.

Какво тогава да се направи, защото Москва се жалва почти денонощно пред ООН по редица въпроси, но ООН мълчи като …еди какво си. Защото и ООН е марионетка на САЩ. Мълчаливци са си от ООН, да.

Е, какво да се направи тогава?

Няма много изходи от световното безумие, в което Щатите и марионетките му превърнаха света.

Да се възстанови суверенитетът на Либия, Ирак и Сирия. Звучи потресаващо, но друг прагматичен отговор май няма. Тези три държави по същество са жертва на международна агресия. И това също е неоспорим факт.

Проблемът е, че по всяка вероятност Сирия ще бъде разделена на три части, макар Москва още отсега да е против това. Дали ще бъдат тези три държави стабилни? Дали ще имат нормални правителства, а не васали?

Дали ще имат нормални закони и силови структури, които да осъществяват контрол над териториите си?

Всичко това на този етап са само въпроси.

Западът направи от Близкия Изток бардак. Западът и до днес има пререкания с Москва дори по въпроса, кои организации са терористични.

Да, и в Либия има гнезда на Ислямска държава. Кадафи го няма и в Либия вече има всички видове ненормалници. Всички откачалници в Либия са на върха на вълната. Те са пяната, която роди чудовищната катастрофа, за разлика от красивата Европа, която в митологията на гърците се родила от морето.

Ако в Египет няма военен режим, същото ще се случи и там. Защото Западът разбърка и Египет.

Ако в Алжир не е на власт президентът Бутефлика, същото ще се случи и в Алжир. А Алжир е на 15-то място по добив на нефт в света. По време на арабската пролет там имаше сблъсък между властта и ислямистите. Победи властта.

Според Министерството на финансите на САЩ, Ислямска държава печели от нефт от 40 до 50 млн долара на месец, т.е. 500 млн долара на година. Освен нефт, ИД печели от наркотици (от афганистански произход), от всякакъв вид данъци, рекет над населението, търговия с хора, търговия с артефакти, търговия с органи…

А какви ги къдри тогава т.нар. “арабска коалиция”?

Саудитите са готови да започнат сухопътна операция и да изпратят в Сирия 10-15 подразделения за борба срещу сирийската и иракската армии. Ако този сценарий се реализира, в Сирия ще започне тотална война. Всеки срещу всеки. В кървавата разправа ще им пригласят Турция и Йордания.

Зловещо.

Да не забравяме и Афгаистан. Ислямска държава е и там. Там няма нефт и газ, но има наркотици .

Основният спонсор на джихадистите в Либия е Катар. Около 3000 бойци-ислямисти се прехвърлени от Сирия през Йордания. Доставят ги турски компании. Тези три хиляди правоверни могат да установят контрол над което и да е нефтено находище в Либия. А и на друго място.

Завземането на Мосул в Ирак миналата година бе инициирано и координирано от спецслужбите на Саудитска Арабия. Същите тези саудити, които днес ще борят ИД.

Т.е. Саудитска Арабия оглавява в арабския свят битката със световното зло Ислямска държава и за целта създава фондове, които финансират същата тази Ислямска държава. И това става с мълчаливото съгласие на САЩ. Макар САЩ да имат толкова много спътници, че ни е бедна фантазията, как до момента не са проследили транзита на това мръсно черно злато.

Само припомням, че Саудитска Арабия достави противотанкови комплекси TOW на т.нар. “Сирийска свободна армия”. Точно с помощта на такъв комплекс бе свален руският въртолет, който бе тръгнал на спасителна операция.

Саудитска Арабия финансира Ал-Кайда чрез “Джебхат ан-Нусра”.

И разберете тънката нишка  — целта не е някакъв си ислямизъм, той е само ИНСТРУМЕНТ за контрол.

Целта са ресурсите. Затова се осъществява експанзия в региона. Подзадачата е да се удари и Иран — чрез разпада на Сирия на съставните й части.

Либийските джихадисти могат да стъпят и в Нигерия. Защото страната влиза в десетте световни лидери по добив на нефт.

На 16 декември екстремистите от терористичната организация “Боко Харам” са нападнали три селища в Нигерия. Загинали са 30 човека, а още 20 са ранени.

А “Боко Харам” под сурдинка се нарича “Западноафриканската провинция на Ислямска държава”.

Това е само част от първо действие на световния театър днес.

Предстои второ действие.

Ще го видим и него, да.

Ако някой утре не изреве в ухото ни «Аллах акбар».

Петя Паликрушева за News Front България

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;