Документ за сътрудничество между Украйна и НАТО в отбранително-техническата област е подписан от Петро Порошенко по време на визитата на президента в щаб-квартирата на Алианса. Това съобщи Съветът за национална сигурност на Украйна.

На базата на подписания документ Украйна ще получи от НАТО помощ в прехода си върху стандартите на алианса.

Процесът е насочен към развитието на отбранително-техническото сътрудничество между двете държави. В началния си вариант документът бе подписан на 22 септември тази година по време на визитата на Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, в Украйна, — се казва в съобщението.

Документът определя мерките за развитие на Украйна по отношение на военната техника и въоръжението, а също и по отношение достигането на взаимозависимост със силите на НАТО. В документа се казва, че Киев получава помощ от Алиаса и по въпросите за прехода на украинките въоръжени сили върху техническите стандарти на военно-политическата организация НАТО.

Президентът на Украйна е подписал закон, позволяващ допускането на въоръжени сили на други държави на територията на Украйна по време на участието им в многонационални учения.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;