Турски депутат е заподозрян в държавна измяна след интервю

Турската прокуратура започна да разследва депутат от парламента, който в интервю за канал RT сподели, че бойците от Ислямска държава през 2013 година са получили огромни обеми от отровния газ зарин от Турция.

В четвъртък парламентът на Турция може да лиши Ерен Ердем от депутатския му имунитет. Ако решението стане факт, то главната прокуратура е готова да възбуди наказателно дело срещу политика за “Държавна измяна”.

На 14 декември двама депутати от турския парламент заявиха, че през 2013 година от територията на Турция е доставяно за терористите от ИД отровното вещество зарин. Според тях, властта в Турция е знаела за доставките, но не е дала ход на делото.

“Материалите за химическото оръжие са изкарвани от Турция, а после са прехвърляни в лагерите на групировката Ислямска държава в Сирия – това тогава са били членове на Ал-Кайда в Ирак, — разказа депутатът от Републиканската народна партия Ерен Ердем. – Ние имаме записи, които потвърждават това. Прокуратурата започна разследване, в резултат на което имаше задържани хора. Но след седмица делото бе предадено на друг прокурор, а всички задържани бяха пуснати. Те пресякоха турско-сирийската граница и се скриха”.

Според турския парламентарист, записите на телефонните разговори, които са доказателство, съдържат подробности за договарянето за доставката: в тях се говори за подготовката, за наличността в лабораториите, за източника на материали, за автомобилите, които терористите се канят да използват и т.н. Всички преговори са записани напълно, отбеляза Ердем. Независимо от това, заподозрените са освободени.

Коментари:

Зареждане ...