Порошенко ООН _poroshenko_oonПетро Порошенко подкрепи петицията, в която се предлага да се лишат от гражданство хора от Украйна за сепаратизъм и даде съответните указания на кабинета на министрите. Както съобщава изданието “1+1”, експертите считат, че инициативата ще бъде спряна от Европа: мисълта да се лишат от граждански права милиони хора там ще се възприеме като прекалено радикална.

Порошенко подкрепи народната инициатива, в която активисти искат да лишат от гражданство хора за сепаратизъм, дори поръча на кабинета на министрите да поработят над съответния законопроект. В момента няма процедури за принудително лишаване от гражданство в Украйна, сподели Евгения Цветанская.

Игор Лазавенко, жител на Киев, дизайнер в една от киевските компании. На 2 септември той пуска чрез интернет до държавната власт петиция с предложение за принудително лишаване от гражданство на хора за сепаратистка дейност в Украйна. След три месеца под петицията са се подписали над 26 хиляди човека.

Авторът твърди, че той просто е изказал мнението на болшинството хора, което становище отдавна се обсъжда в интернет.

Игор Лазавенко, автор на петицията: Това не е някакво наказание, а просто изключване на даден човек от политическия живот на страната. Т.е. този човек утре няма да може да гласува, да избира депутати или президент.

Под петицията се е подписал и самият Петр Порошенко. Президентът на Украйна подкрепя автора, а на официалния сайт вече има и отговор. Порошенко е изпратил нареждане до министерския съвет да поработят над съответния законодателен текст.

П. Порошенко, президент на Украйна: Считам, че в условията на война държавата трябва да има този инструмент. Ще помоля народните депутати да разгледат и подкрепят автора на петицията и президента на Украйна.

Новината моментално доби популярост сред опълченците. Т.нар. шеф на върховния съд на една от републиките Едуард Якубовский не е във възторг. Същото се отнася и до правозащитниците, твърди изданието.

Владимир Чемерис, правозащитник: Това означава да се лишат милиони хора от гражданските им права. Мисля, че няма да се стигне до това, защото парламентът ще блокира предложението. Той, разбира се, принципно ще го подкрепи, но няма да го гласува, защото то няма да бъде прието от международната общност и най-напред от Европейския съюз, който нееднократно е заявявал за недопустимостта на подобни действия.

В Украйна все още не е имало подобен прецедент – принудително да се лишат хора от гражданство. Такава процедура не съществува. Това преди всичко противоречи на Конституцията, а и нарушава няколко европейски норми, например Европейската концепция за защита правата на човека, която е подписана и от Украйна.

Роман Марченко, адвокат: На този етап тяхната вина няма да бъде установена чрез съд. Те няма действително да бъдат лишени от гражданство, защото така ще се нарушат техните права и утре могат да се обърнат към Европейския съд по правата на човека и отново да искат някакви компенсации от нашата държава.

В момента за престъпления срещу Украйна са осъдени 199 човека, от тях 108 – повече от половината – се намират зад решетките.

В ефир на 15 декември 2015 година

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;