Петро Порошенко подкрепи петицията, в която се предлага да се лишат от гражданство хора от Украйна за сепаратизъм и даде съответните указания на кабинета на министрите. Както съобщава изданието “1+1”, експертите считат, че инициативата ще бъде спряна от Европа: мисълта да се лишат от граждански права милиони хора там ще се възприеме като прекалено радикална.

Порошенко подкрепи народната инициатива, в която активисти искат да лишат от гражданство хора за сепаратизъм, дори поръча на кабинета на министрите да поработят над съответния законопроект. В момента няма процедури за принудително лишаване от гражданство в Украйна, сподели Евгения Цветанская.

Автор на петицията е Игор Лазавенко, дизайнер от Киев.

Под петицията се е подписал и самият Петр Порошенко. Президентът на Украйна подкрепя автора, а на официалния сайт вече има и отговор. Порошенко е изпратил нареждане до министерския съвет да поработят над съответния законодателен текст.

«Считам, че в условията на война държавата трябва да има този инструмент. Ще помоля народните депутати да разгледат и подкрепят автора на петицията и президента на Украйна», — счита Порошенко.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;