Добре известен факт е, че САЩ използват сложна мрежа от неправителствени организации, за да манипулират общественото съзнание в различни страни по целия свят.

 

НПО-тата също така играят ключова роля при подготовката на цветните революции. В последните няколко месеца, ако се следят внимателно събитията в малката балканска страна Черна Гора, може да се види как страната е обезпокоена от усилията на партньорите от Нато, които правят всичко за да я интегрират в алианса.

 

 

И наистина ще се удивите, като узнаете мащаба на тези усилия.  Без всякакво преувеличаване — мрежата от чуждестранни организации провежда активна работа и в Черна Гора, и това не е просто мрежа, а цяла система  » мрежа от мрежи».

 

 

Посочената по-долу схема, илюстрира структурните връзки между агентите на влияние, които се опитват да манипулират и промиват мозъците на черногорци:

 

11

Както се вижда- правителствените структури, неправителствените организации, средствата за масова информация, а също и търговски организации участват в неестествения процес по въвличането на Черна Гора в НАТО.

Процесът се координира от Конгреса на САЩ и Държавния департамент чрез Агенция за международно сътрудничество на САЩ (USAID), » Националния фонд за демокрация» (NED), » Националния демократически институт по международни въпроси»  (NDI), Институтът » Отворено общество»,  Orion Strategies и групата консултантски компании RIF, докато НАТО в това време използва Отдел обществена дипломация: европейските страни действат през посолствата си.

Координационния орган представен на Съвета за членство в НАТО в парламента на Черна Гора от съветника на премиера по чуждестранни въпроси Веско Гарцевич, национален координатор за НАТО.

 

 

 

12

 

Съвета е създал Комуникационна група от 12 участника, отговарящи непосредствено за създаването на обществена подкрепа по встъпването на Черна Гора в НАТО.

Ключови фигури от членовете:

 

Оливера Джуканович, координатор връзки с медиите

Анна Драгич, руководител сектор НПО

Валентина Радулович Щепанович, мениджър политически партии и местна администрация.

 

Комуникационната група има подписан меморандум с над 60 черногорски неправителствени организации за придвижване на инициативите си, а също така и по създаването на инструменти за манипулиране на общественото мнение.

 

По такъв начин се получава мащабна, постоянно растяща мрежа, която продължава да привлича нови членове в редиците си, за да въздейства на съзнанието на черногорци от различни страни, ползвайки прикритието на общественна дейсност.

Което довежда до сложна йерархична структура, в която големите НПО разпространяват задачи сред по-малките организации.

 

 

 

Долу следва списък на най-крупните НПО в Черна Гора:

Мрежа Потвърждение сектор НПО  (MANS) изпълнителен директор Ваня Калович

Атлантически съвет на Черна Гора, президент Саво Кентера

Младежка асоциация за Атлантически договор  (YATA) в Черна Гора, президент Владана Балабан

Център за демократични преобразования, изпълнителен директор Драган Копривица

Център мониторинг и изследвания

Алфа-център

Фонд за развитие Северна Черна Гора

 

 

 

Естествено, че нито една информационна кампания не може да има успех без средствата за масова информация.

За това всеки ден облъчването и промиването на мозъци на черногорци се извършва внимателно и методично с излъчването на различни ток-шоу програми, промо-клипове, статии във вестниците и съобщения в социалните мрежи, прокарващи идеята за встъпването в НАТО.

 

Обслужващите телевизионни канали за налагане на такова обществено мнение  TVCG 1 и TVCG 2, Pink Media Group, TV Vijesti, Prva crnogorska televizija, MBC, RTV Atlas, NTV Montena;

вестниците Dan, Vijesti, Pobjeda, Dnevne Novine, Блиц Черногория, Информатор;

новинарски сайтове Cafe Del Montenegro, Vijesti, Radio and Television of Montenegro, и други.

 

Всеки от телевизионните канали ежемесечно излъчва от 15 до 25 шоу програми в подкрепа на идеята за НАТО, докато печатните издания публикуват от 40 до 50 материала ежемесечно по темата.

 

Финансирането влиза от посолствата на САЩ и европейските страни ( по-конкретно Великобритания, Холандия и Норвегия), USAID, NED, NDI, Фонд Кондрад Аденнауер, Фонд Маршал, Рокфелер, Фонд Отворено общество, Балкански фонд Доверие за демокрация, глобални неправителствени организации като Transparency International, и други.

 

Присъединяването на Черна Гора към НАТО се смята за изгодно и от различни интернационални корпорации.

По тази причина Coca-Cola, Microsoft, Diners Club, T-Mobile и  Фонд кредитиране и развитие на Средствата за масова информация енергично финансират неправителствения сектор и рекламните кампании на НАТО в страната.

 

За да се добие представа за ролята на чуждестранните инвестиции в пропагандата за встъпване в НАТО може да се хвърли един поглед на скалата външно финансиране на една от черногорските неправителствени организации- Центъра за демократически преобразования. Представените данни се отнасят за 2009 година.

Едва 8 хиляди евро от общия размер на сумата от 160 хиляди, са били отделени от правителствените структури на Черна Гора.

 

 

Национален демократичен институт — $ 60 хиляди

Посолство Холандия — € 36,140 хиляди

Фонд Отворено общество Черна Гора — € 12 хиляди

Мисия ОССЕ в Черна Гора — € 16 хиляди

Отдел обществена дипломация НАТО — € 8000 хиляди

USAID — $ 30 хиляди

Правителство Черна Гора — € 3000 хиляди

Парламент Черна Гора — € 5000 хиляди

Частни компании — € 20 хиляди

Всичко — около € 160 000 хиляди

 

Нищо не  представляващите рекламни кампании възхваляващи НАТО и игнориращи бомбардировките през 1999 — не са единствения способ за харчене на парите от чуждестранни инвеститори. Манипулаторите не се страхуват да вършат пакости.

 

 

НПО MANS например събират компромати за правителствените чиновници от властта. По такъв начин, интереса на западните и европейски правителствени и неправителствени структури във функционирането на тази организация може да се обясни с желанието им да получат такава информация, с каквато лесно биха могли да влияят на ръководството на Черна Гора.

 

Оосвен това, тази година клиповете на видни черногорски общественици прокламиращи идеята за встъпване в НАТО,  се излъчваха не само телевизиите, а се въртяха и в интернет.

 

 

По-късно много от участниците в такива клипове, се отказват  от думите си, заявявайки, че са били дезинформирани относно действителната цел на заснетите клипове. По-долу скрийншот на опроверженията, направен от известният реставратор  Крсто Никланович.

 

13

 

Властите на Черна Гора започват преследвания срещу противниците на идеята за интеграция в НАТО и наказват дисидентите. През април миналата година, Марко Милакшич, активист от Движение за неутралитет на Черна Гора беше арестуван, именно в тази връзка.

Противниците на идеята за встъпване в НАТО  живеят под постоянно наблюдение от полицията и периодично биват задържани.

 

 

14

 

Въпреки това, масовите протести в столицата на Черна Гора показват, че процесът на преобразуване на общественото мнение и заличаването на анти-НАТОвските стереотипи не е чак толкова прост. Което се потвърждава и от данните на социологическите проучвания проведени от международната изследователска компания IPSOS в периодафевруари 2013- октомври 2015 година.

На въпроса:

» Как бихте гласували, ако днес се провеждаше референдум за встъпването в НАТО? » 

Болшинството от отговорилите черногорци се обявяват против присъединяването.

 

15

Трябва да се обърне внимание и на мерките предприети от  IPSOS преди срещата на министрите на външните работи от НАТО на 1 декември, след което Черна Гора получи официална покана за встъпване в НАТО.

Данните на IPSOS показват, че цифрата на гласовете за влизане в НАТО рязко се увеличава именно през октомври, докато цифрата на въздържалите се намалява, което говори чисто и просто за фалшифициране на представените данни.

 

От момента в, който Черна Гора възстанови независимостта си САЩ и ЕС създадоха многостепенна уерархична система, включваща няколко структури и организации за промяна на общественото мнение на черногорци, за да си гарантират, че страната ще влезе в НАТО. Тази сложна мрежа построена на принципа » мрежа от мрежи» е проникнала в държавните структури, НПО и търговски компании, имащи  и работещи за една цел.

Този метод се оказа успешен в Украйна, където САЩ и ЕС достигнаха целите си. Що се касае за Черна Гора, дали методът ще успее или не- само времето ще покаже.

 

 

Автор — Ion Todescu

Английска версия на материала.

Превод: Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ;