Турция 2Турция е задържала 27 руски търговски кораба, съобщи Hürriyet Daily News. Така Анкара отговаря на Москва за задържаните 8 турски кораба на база на Черноморския меморандум за контрол на корабоплаването. Както отбелязва изданието, представителите на властта са започнали обсъждането на проблема чрез електроннната поща.

След свалянето на руския Су-24 на турско-сирийската граница страстите между Москва и Анкара не утихват. В Черно море Русия задържа 8 турски търговски кораба, а за отмъщение Турция задържа 27 руски, съобщи Hürriyet Daily News.

Дипломатическата криза се стовари върху Анкара чрез икономически санкции, които засегнаха и морската търговия. Седмица след  като Турция свали руския самолет, Русия задържа пет турски кораба “в съответствие с Черноморския меморандум” за контрол на корабоплаването в региона на Черно море.

До 15 декември броят на задържаните кораби достигна 8, което се превърна за Анкара в последната капка. Отначало Турция бездействаше, “надявайки се, че Русия ще се спре”, но в края на краищата се реши “на възмездие”, съобщи Hürriyet Daily News.

На “принципа на взаимността” турската власт задържа 27 търговски кораба, което са под руски флаг. Анкара се позовава на “Средиземноморския и Черноморския меморандум”.

Както отбелязва изданието, Русия и Турция вече започнаха обсъждането на проблема около задържаните кораби по електронната поща.

И макар понастоящем “да не е ясно, къде и кога ще се състои вероятната среща”, “ страните вече демонстрираха намеренията си да преодолеят проблема”, — отбелязва Hürriyet Daily News.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;