Русия СИрия 6Турция отказва да изпълни условията, които постави Русия, за да възобнови двустранните отношения след инцидента със Су-24, пише Hürriyet Daily News. Според официалния представител на МВнР, Анкара няма намерение да изплаща никакви компенсации за нанесен ущърб, а руските самолети могат да се чувстват в безопасност само, ако повече “не нарушават въздушното пространство”, се казва в статията.

Турция няма намерение да възмездява Русия за нанесения й ущърб по повод сваления над Сирия бомбардировач Су-24 и няма да изпълни условията за нормализиране на отношенията, които огласи посланикът на Русия в Анкара Андрей Карлов, съобщи Hürriyet Daily News. Това заяви прес-секретарят на МВнР на Турция Танжу Билгич.

Турция може да гарантира, че подобни инциденти с руски самолети повече няма да се повторят само, ако “Русия също гарантира, че няма да има каквито и да било нарушения на въздушното пространство”, — подчерта Билгич.

Така официалният представител на МВнР на Турция реагира на изявлението на заместник министъра на външните работи на Русия Алексей Мешков, който призова Анкара да изплати компенсация за инцидента с руския самолет и да обещае, че подобни неща в бъдеще няма да се повторят, поясни Hürriyet Daily News.

В отговор Билгич заяви, че Турция няма да плати каквито и да било компенсации и няма намерение да изпълнява другите условия, които е поставила руската страна.

“Руският самолет бе свален, защото той наруши нашето въздушно пространство. Няма да изпълним исканията на Русия”, — цитира изданието коментара на прес-секретаря на МВнР на Турция.

По-рано посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов постави трите условия, след чието изпълнение Москва е готова да започне диалог с Турция. Според него, Турция трябва да поднесе официални извинения за инцидента с руския бомбардировач Су-241 който бе свален от турски изтребител на 24 ноември, а също да намери и привлече под отговорност виновните за гибелта на руския летец, както и да изплати компенсация за вредата, нанесена в резултат на трагедията, припомня Hürriyet Daily News.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;