Конгрес САЩЛидерите на американския конгрес се разбраха да отменят действащото в продължение на 40 години ембарго за експорт на нефт, съобщи Bloomberg. Според републиканеца Джо Бартън, приемането на този закон ще позволи на Щатите да застанат на кормилото на световната енергийна политика, притискайки така Саудитска Арабия, Иран и Русия.

Лидерите на конгреса на САЩ обнародваха план за бюджетните разходи на САЩ за 2016 финансова година, съобщи Bloomberg. Покрай всичко останало проектът отменя 40-годишната забрана за експорт на американски нефт.

Републиканците дълго апелираха за отмяната на това ембарго, докато демократите настояваха за неговото запазване. Сега, според спикера на палатата на представителите Пол Райън, ръководството на двете партии са успели да стигнат до компромис по отношение на решението.

“Имаме най-добрите технологии, най-добрия нефт, време е да изтласкаме руския, саудитския и иранския нефт”, — счита републиканецът Джо Бартън. – Благодарение на този закон САЩ ще застанат на кормилото на световната енергийна политика. Това е значителна победа”.

С това не е съгласен демократът Джеф Меркли. Той нарече отмяната на забраната за експорт “голяма грешка”.

“Това е нечуван късмет за големите нефтени компании, за който ще трябва да плащат работниците по цялата планета”, — подчерта политикът в телефонно интервю за изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;