Т-90Дълго време сирийската армия имаше на въоръжение и използваше танкове от съветската епоха Т-55, Т-62, Т-72, които показаха чудеса на бойните полета, но доставките на американски противотанкови комплекси ТОW на метежниците от Свободната сирийска армия нивелира това преимущество.

Отсъствието на защитни екрани и активна защита въобще направи неефективно използването на тази бронирана техника във връзка с големите загуби.

Отчитайки сложността на борбата с терористите, руското ръководство подаде приятелска ръка на Сирия и достави на ВС на САР модернизираните танкове Т-90.

Миналата седмица 4-та моторизирана дивизия на сирийската армия се превъоръжи с нови бронирани машини и веднага влезе в бой с тях. Така получените Т-90 бяха снабдени с монитори и прицели “Буран ПА”, позволяващи да се засекат целите в инфрачервения спектър, което се оказа особено ефективно в бойните действия. В резултат сирийските подразделения успяха да се придвижат далеко напред и да обградят град Хан Тумен, разполжен в южно Алепо, с което затвориха терористите от ИД в котел.

Допълнително преимущество на бойната руска машина е това, че сега сирийските танкисти практически нямат загуби, защото танковете са снабдени с оборудване ТШУ-1 “Штра-1”, предназначено за заглушаване на електронни системи. Т-90 е оборудван със система за дистанционно изхвърляне на фугасни боеприпаси.

Използването на руските танкове Т-90 в боевете в Сирия се каза високо ефективно. За кратък период са освободени седем селища, а също са обкръжени завзетите по-рано от ислямистите градове Хан Тумен и Ал-Караси, които се намират до стратегическото трасе Алепо- Дамаск.

Тагове: ; ; ; ; ; ;