Руски експерт: Коалицията Саудитска Арабия и Турция е нелепа

Новата ислямска военна коалиция за борба с тероризма бе създадена на 15 декември под ръководството на Саудитска Арабия. В нея влизат 34 страни. Обединеният команден център ще се намира в Ер-Рияд.

Според военния експерт и директор на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов, едва ли членовете на създадената коалиция реално ще се борят с терористичната групировка, която самите те са създали и продължават да финансират, а и да я снабдяват с оръжие, боеприпаси и наемници.

“Стремежът на главните спонсори на международния тероризъм – Катар, Саудитска Арабия и Турция – да воюват с ислямистките групировки изглежда нелепо. В тази коалиция има и такива държави като Гибон, чиито въоръжени сили наброяват 5 хиялди човека. Т.е. дори списъчният състав на коалицията предизвиква съмнения, дори смях”, – каза експертът.

Според него, формирането на подобна коалиция без реални цели и задачи е  само театър пред публиката, опит да се покаже на ислямския свят, че и в неговите редици има единство. Това е и начин да се лансира Саудитска Арабия като самостоятелен център, който да бъде поставен редом до Вашингтон, Брюксел и Москва, — допълни военният експерт.

Коментари:

Зареждане ...