“Падането цената на нефта е свързано с това, че американците се обединиха със Саудитска Арабия, за да задушават Русия”, — сподели китайският експерт по международни финанси Сун Хунбин, който в миналото предсказа кризата през 2008 година. Той има рецепта, с помощта на която континенталните държави Русия и Китай ще могат да контролират световната икономика.

В последните две години глобалната икономика се сблъска с няколко предизвикателства. На фона на изострени геополитически сблъсъци светът влезе в епохата на ниски нефтени цени и очаква от американския регулатор жестока монетарна политика. В същото време развитите страни, ЕС и Япония, поемайки щафетата от САЩ, пускат собствени печатни хартийки. Развиващите се пазари се сблъскаха с рязко изтичане на капитали и обезценяване на националните валути. В света започна война на валутите.

Как се обяснява случващото се в световната финансова система?

Какво е бъдещето за САЩ, Русия и Китай?

Как да се решат натрупаните проблеми?

В първата си книга “Война на валутите” Сун Хунбин успя да предскаже американската ипотечна криза през 2007 година и последвалата финансова криза, което донесе на Хунбин световен авторитет. Оттогава той издаде цяла серия икономически книги.

В петата си книга “Войната на валутите. Преди бурата” експертът прогнозира краха на американската икономика.

Целият живот на Сун Хунбин преминава между Китай и САЩ: той учи и работи в двете страни. През 1994 година заминава за САЩ, връща се в Китай през 2007 година.

Сун Хунбин: В основата на съвременната геополитическа криза (а това е и войната в Сирия) стоят проблемите около Федералния резерв на САЩ. След като бе отменена политиката на количествени улеснения там ((от 2008 г. до октомври 2014 г. Съединените щати реализират три програми QE) всички световни показатели веднага тръгнаха надолу, в това число и нефта, обемите в световната търговия…Ако обръщението на долара в световната финансова система намалее, страда цялата световна икономика. Следствие от това е кризата в Украйна и в Близкия Изток, в това число и войната в Сирия. Това, което се случва в световната икономика, е тясно свързано с геополитиката.

След вдигане на лихвата във Федералния резерв на САЩ на 0.25 % , това ще доведе излизане от световните пазари на 800 млрд долара. Межд 2014-2016 години и до 2020 г. обемът на доларовото парично обръщение може да намалее с 40 % . А намаляването на обръщението на долара ще доведе до криза на пазарите в развиващите се страни. Когато САЩ провеждат такава политика, ние неизбежно се сблъскваме с криза на валутите, те се обезценяват по отношение на долара, а дълговете по отношение на БВП растат. Болшинството страни не занижават дълговото натоварване, САЩ имат дълг от 18.7 трлн долара, 109.9 % от БВП.

Ако обемът на американския дълг превиши 300 % от БВП, то ще се случи пробив в системата. Това вече стана през 1929 година, по време на Великата депресия. Конструкцията няма да издържи натиска и ще започне да се руши, ще се случи дефолт и сериозна криза.

За да се избегне следващата световна криза, трябва да се промени цялата структура на световната финансова система.

Коя е причината за сериозните проблеми?

 • През 2016 година ще има проблеми и в Китай, и в Русия, и в САЩ. В Китай се появяват сериозни финансови проблеми за първи път след най-сериозната криза от 1976 г. Китай натрупа големи резерви (5 трлн долара), но може да използва само малка част от тях, защото това сериозно влияе върху курса на юана. Изразходването на 500 млрд може да обезцени юана веднага от 10 до 30 %. Обемът на външния дълг на кампаниите от Китай достига 1.2 трлн долара, при това ние сме длъжни да поддържаме търговията със САЩ.

Голямо внимание се отделя на целевия ръст на БВП със 7-8 %. Сега всяка държава може да се сблъска със сериозна криза. Финансовата криза започва внезапно и не е свързана с ръста или срутването на реалната икономика.

САЩ също имат сериозни проблеми. От една страна, вдигането на лихвата на Федералния резерв само с 0.25 % ще доведе до изхвърляне на световните пазари на 800 млрд долара. От друга страна – назрява сериозен проблем с облигациите – 2 трлн долара. На пръв поглед техният дял не е голям, но през 2008 г. обемът на тези кредити също беше малък, но именно това стана първопричина за възникването на кризата. Увеличаване на лихвата на Федералния резерв на САЩ плюс проблемите с облигациите могат да се превърнат в пролог към дори по-сериозна криза от тази през 2008 година.

Наистина, от лятото капиталът започна да напуска Китай, националната валута започна да се обезценява. Но тези процеси са пряко свързани с връщането на долара в САЩ на фона на това, че Федералният резерв смята да ожесточи монетарната си политика, т.е. да повиши основната лихва.

Американският долар укрепна сериозно, но това не е свързано с американската икономика, която не е толкова силна, за да върне паричните средства в световните пазари. Американците смятат да намалят своите доларови потоци, затова те трябва да върнат доларите, които са заминали на други пазари. А Китай е главният търговец на стоки в САЩ, именно тук (купуването на китайските импортни стоки) замина главния процент от изпуснатите долари.

Всичко това се стоварва върху развиващите се икономики и предизвиква неизбежно оттичане на капитал.

 • Т.е. Федералния резерв на САЩ може да провокира нова световна криза?
 • Американците знаят, че повишаване на основната лихва ще повлияе върху новите икономики, знаят какъв ще е резултатът. Но те също са в безизходна ситуация, заради която им се налага да повишат основната лихва.

От 2009 година, за да преодолеят кризата, Федералния резерв работят върху емисията на долара. Минаха вече шест години, а лихвата за цялото това време остана на нулево ниво. Това означава, че се провежда неудачна политика. Ако Федералния резерв на САЩ иска и след политиката на смекчаване другите играчи да бъдат сигурни в американската икономика и долара, както в миналите времена, тогава ще трябва да повишат лихвата.

Повишаването на основната лихва ще доведе до стабилизиране на долара. В последно време очакванията това да се случи нарастват. Падането на цената на нефта, според мен, не е пряко свързана с повишаването на основната лихва от американския регулатор.

Падането цената на нефта е свързано с това, че американците се обединиха със Саудиска Арабия, за да задушат Русия. Това е типична икономическа война срещу Русия.

Както знаем, веднага, щом започне локална война, цената на нефта винаги се повишава. Сега в Близкия Изток всеки е против всеки, но цената на нефта пада. Считам, че цената на нефта в света се регулира не от пазарни механизми, а от политически.

Ситуацията не е добра и за Русия.

Тя се сблъсква с проблема със заемите в Европа и САЩ. Но в Китай има голям пазар на капитали, затова Русия може да взема кредити от Китай, емитирайки там облигации. Най-големият проблем за държавите – това е дефицитът в бюджета.

Отслабването на рублата първоначално ще изглежда негативен факт върху финансовата система и недостатъчния капитал в банките. Но най-главното е сигурността на инвестициите на руския пазар. Ликвидирането на инфлацията застави Централната банка на Русия да повиши основната лихва, което от своя страна повдигна други въпроси.

В същото време падането на рублата носи и големи плюсове: руските стоки повишават своята конкурентноспособнот на световните пазари. А това на свой ред помага за реструктуризацията на промишлената структура в Русия.

Руската икономика се държеше на въглеводородите, които донасяха значителни печалби, инвестициите се наливаха главно в тези участъци.

Знаем, че в СССР бе създаден силен промишлен комплекс, но, за съжаление, след разпада на СССР той бе разрушен. Затова на Русия й се наложи да се опре на суровинния сектор в икономиката, това беше неизбежен етап. В момента се създават предпоставки за развитието на други отрасли в промишлеността. Но това е дълъг процес. Създаването на заводи е трудна задача.

Считам, че за да се създаде нов модел на икономиката, са необходими следните усилия.

Първо, необходими са мащабни инвестиции.

Второ, трябва да се създадат различни икономически клъстери, заводи и промишлени производствени звена. Например, в Китай са създадени промишлени клъстери в делтата на реките Янцзъ и Чжуцзян.

Трето, трябва да се създадат законодателни норми на базата на нов икономически модел. В последните 20-30 години в Китай се провеждат икономически реформи – и същевременно законодателни реформи. И до днес не е направено всичко. Това е неизбежно за Русия също, затова законите са основа за привличане на инвестициите. Много хора се страхуват да влагат парични средства, защото има големи рискове.

За да се направи това, са нужни минимум десет години.

 • Русия и Китай се сблъскват с хегемонията на долара, как може да се промени това?

Икономистите в Китай са разделени на два лагера. Едните считат, че трябва да имаме добри отношения със САЩ, защото раздялата с долара няма да бъде изгодна за Китай. Другите, в това число и аз, считат, че големите държави (такива като Китай и Русия) са длъжни да имат своя финансова система, суверенна независимост на икономиката и валутата. Доларовата система е нестабилна, затова не трябва да се ориентираме към долара.

Бретън-Уудската валутна система може да бъде трансформирана само за сметка на дълбока интеграция между Европа и Азия. Това е единственият изход.

Русия има огромни преимущества пред Китай – голяма територия и ресурси. Китай няма нефт и газ, той зависи от експортните пазари на САЩ и Европа. Затова руският политически елит не се страхува да се конфронтира със Запада.

 • Трябва ли да се обединят рублата и юана, за да се сломи долара?

Отначало трябва да се промени валутната система вътре в страните, а после те да се интегрират. За Китай основната валута при купуването на нефта и газта, освен долара, трябва да бъдат юана и рублата. Защото на Русия и Китай не им стигат долари. Двете държави трябва постепенно да преминат върху търговия на базата на националните си валути.

Трябва да се развие транспортната система, което ще доведе до промяна на геополитическата ситуация в света. Русия създаде Евразийския икономически съюз. Киай развива заедно с Русия концепцияат за Пътя на Коприната.

Вече 500 години светът се контролира от морските държави. Но ако построим скоростен ж.п път между Азия и Русия към Европа, то ще можем да пренасяме товарите от Китай в Европа, вместо за 60 дни за два дена. Евразия има всички необходими ресурси – природни, технологични и човешки – за своето развитие.И ако се появи скоростна ж.п линия, то властта над световната икономика ще премине в ръцете на континенталните държави.

Концепцията за Пътя на Коприната е полезна и за Китай, и за Русия, защото е малка вероятността те да станат морски държави.

 • Знаете ли за руската концепция за Северния морски път? Как ще се съчетае той с Пътя на Копринта?
 • — Според мен, проектът за Северния морски път напълно може да се съчетае с Пътя на Коприната. Не е възможно навсякъде да се построи скоростна ж.п. линия върху толкова огромна територия. Стоките от северните региони могат да се пренасят само по железопътна линия. И Северният морски път може да се превърне в един от вариантите за решаване на проблема. Затова двата проекта трябва да са взаимодопълващи се.

 • САЩ създават Транс-Тихоокеанското партньорство (ТТП, ТРР), за да се изправят срещу растящото влияние на Китай и Русия, а също Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство за свободна търговия с Европейския съюз. Тези нови съюзи заплаха ли са за Китай и Русия?
 • От длъгосрочна гледна точка двата съюза могат да се разглеждат като търговски съюзи. Същността на ТРР и ТТIP е в това, че капиталите ще се управляват от държавите, а не от държавата на капитала. Това е нов модел на управление, който ще се отрази на моделите в Русия и Китай.
 • В нашите страни правителството управлява капиталите, а не обратното.

Мисля, че новите модели на двата съюза могат да изолират нашите модели – на Русия и Китай. Де факто това е разширяване на Североамериканското търговско споразумение, което действа от 1994 година между Канада, Мексико и САЩ. Както виждаме днес, ситуацията в Мексико се влоши значително. Мисля, че след 20 години ще има същите последствия и от ТРР и ТТIP. Т.е. ние не можем да бъдем изолирани (от търговията с държавите, влизащи в тези съюзи).

 • Кога ще рухне американската доларова система?

Ако разглеждаме ситуацията в краткосрочна перспекитва, считам, че Русия и Китай се намират в по-малко благоприятни условия, а САЩ са малко или много стабилни. Не може да се каже еднозначно кога американската система ще рухне. Това зависи от всички световни играчи, в това число от Русия и Китай.

Това е дълъг процес. Тази система не може да се разруши веднага.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;