НАТО Порошенко Обама w“Дори да нямаш патрони, пак си длъжен да провеждаш тренировки с оръжие”, — заяви за RTL Жан-Деби, председател на профсъюза на военнослужещите VBM. – “Това означава, че войникът е длъжен да вика : “Пиф-паф!” Естествено, това влияе крайно негативно върху настроенията в армията”.

За да се изработят необходимите военни навици, тренировките на стрелбището трябва да се провеждат ежедневно. В противен случай подготовката няма да съответства на изискванията, счита генерал-майорът в оставка Харм де Йонге, когото цитира RTL. Ако няма практически занятия, това лишава военните от сигурност в боравенето с оръжието. И са необходими няколко месеца, за да се появят отново необходимите навици, твърди той.

Но в холандското Министерство на отбраната не са така песимистични: когато на въоръжение са над  400 вида амуниции, при някои видове понякога възникват проблеми.

“Боеприпасите за обучение и тренировки не винаги стигат. Министерството на отбраната разбира, че военнослужещите не са радостни от това. Щом пристигне допълнително финансиране, запасите ще бъдат попълнени за 2015 година”, — заявиха от министерството.

Както е известно, военният бюджет на правителството за настоящата година е увеличен до  8 млрд долара, докато през 2014 година бяха отделени 7.6 млрд. Започвайки от 2015 година, увери кабинетът на министрите на Холандия, всяка година военният бюджет ще се увеличава с още 100 млн долара.

“За първи път от десетилетие петата по размер икономика в Европа увеличава, а не намалява разходите си за отбрана”, — се отбелязва в доклада на европейския аналитичен център  European Leadership Network, а това никак не съответства на дългосрочната бюджетна политика.

Днес разходите на страната за военни нужди са 1.15 % от БВП. Фактът е потвърден от Министерството на отбраната на страната.

Проблеми около въоръжената подготовка на армията се усещат не само в Холандия. Преди няколко години по време на провеждане на военни учения, Естония бе принудена да вземе на заем танк от съседна Латвия, който танк се оказа съветско производство.

Разбира се, понастоящем Пентагонът старателно въоръжава прибалтийските държави, заставяйки ги да увеличават военните си бюджети. Плаши ги със страшната “руска заплаха”.

Украинските войници също нямат добра подготовка. Както написа през юни вестник New York Times, започвайки обучението на украинските военни по време на командно-щабните учения “Ф. Гардиън – 2015”, американските инструктори не са и предполагали, че ще се натъкнат на пълното отсъствие на такива елементарни навици, като задължителното поставяне на оръжието на предпазител, когато то се носи.

За това, че украинските военни трябва да се обучават на базови знания, умения и навици, писа и американският посланик в Киев Джефри Пайет. Той разчиташе да предизвика друг ефект от изказването си, разбира се. Тогава той сподели, че военните от САЩ обучават украинските войници да боравят с радиостаниии при секретна връзка. “Наставници” им били американски десантчици от 173-та бригада.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;