Обама ntПрезидентът на САЩ Барак Обама съобщи, че американските специални части в Сирия започват участието си в бойните действия на сухопътната сирийска армия.

По-рано Обама изпрати в Сирия около 50 специални части, но Пентагонът уточни, че броят им ще се увеличи за по-ефективна подкрепа на ВС на Сирия в борбата с терористите от Ислямска държава.

“Нашите специални части тръгват към Близкия Изток, където ще участват в бойните действия, настъпвайки на юг, за да отрежат за терористите линиите на снабдяване, а също да усилят натиска над самопровъзгласеният за столица на Ислямска държава град Рака”, — каза Обама по време на речта си в Пентагона.

Припомняме, че първоначално САЩ се надяваха да решат проблема с растящия тероризъм по въздуха, но, както показва опитът на ВВС на САЩ, авиацията е малкоефективна в подобно мащабно начинание, както считат от Пентагона. Русия да не е съгласна с такова твърдение, защото ВКС на Русия достатъчно успешно проявяват бойните си умения на територията на конфликтната Сирия. Както каза президентът на Сирия Башар Асад:

“При САЩ терористите се разраснаха, при Русия се свиха”.

Много експерти по-рано заявиха, че САЩ почти две години бомбардират пустинята, рядко попадайки в някои позиции на ИД, докато руските самолети от първия ден започнаха да нанасят по терористите ефективни удари, унищожавайки самите метежници и тяхната инфраструктура.