ХизбуллаВчера вечерта в източната част на Ливан групировка на ИД предприе неочаквано настъпление към град Jaroud Аль-Qa’a в провинция Бекаа, разположен на сирийско-ливанската граница. Но терористите не успяха да постигнат целта си, защото бойците от Хизбулла, охраняващи населеното място, срещнаха метежниците и им нанесоха поражение още на подстъпите към Баалбек.

Според информация, публикувана в местните медии, разузнавачите от Хизбулла, дислоцирани в община Баалбек, своевременно съобщили за придвижването на голям и добре въоръжен конвой на Ислямска държава, който се насочвал към Jaroud Аль-Qa’a. Това дало на ливанската съпротива достатъчно време, за да се подготви за отбрана на града и после да даде жесток отпор на екстремистката групировка, която имала намерение да завземе част от сирийско-ливанската граница.

За да отбият щурма, подразделенията на Хизбулла организирали добре замаскирани засади и срещнали агресорите с кръстосан картечен огън. По време на краткия бой били убити 20 естремисти и взривени няколко джипа, върху които били разположени картечници. Терористите зарязали повредената техника на бойното поле и избягали на юг от Jaroud Аль-Qa’a, преминали обратно границата и се скрили в сирийската провинция Хомс.

Понастоящем Хизбулла напълно контролира тази част от Ливан и вече нееднократно отблъсква всички опити на “Джабхат Ал-Нусра” и Ислямска държава да завземе участъци от границата за организиране на контрабанден трафик в Сирия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;