Евросъюзът смята да продължи санкциите срещу Русия за още половин година. Независимо, че редица държави от ЕС не подкрепят решението, то едва ли ще бъде блокирано, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Вместо да гледат своите интереси, европейските държави са принудени след Ангела Меркел да правят това, което им нареди Вашингтон.

Обявявайки, че на срещата в ЕС е ставало дума за продължаване санкциите срещу Русия, Федерика Могерини се опита да омаловажи значението на събитието, пише изданието. Според нея, нито една от държавите-членки не е срещу санкциите и тяхното продължаване. В същото време Италия веднъж вече попречи да се вземе решение за продължаване на мерките срещу Русия и изиска преговори на високо равнище.

“Много държави не одобряват санкциите”, — отбелязва изданието.

В резултат на санкциите се повиши безработицата, но това не бива да се говори официално, макар вредите за икономиките на отделните държави да са резултат тъкмо заради членството им в ЕС, твърди авторът. Както припомня изданието, болшинството от държавите в ЕС първоначално отклониха санкциите, но вице-президентът на САЩ Джо Байдън заяви в прав текст, че САЩ ще заставят ЕС да ги продължи.

Много държави тайно точат зъби срещу санкциите, защото именно те нанесоха значителни вреди на икономиките им, подчертава изданието. Италия е на прага на икономическа катастрофа, Гърция винаги е била срещу санкциите, Унгария се сражава с ЕС по повод енергийната политика, сериозни загуби понесе и Австрия. Французите се приспособиха, едновременно подкрепят санкциите и продължават зад кулисите да работят с руснаците, а сега дори станаха партньори с тях в Сирия. Дори немските промишленици се изказват срещу политиката на Меркел по отношение на антируските санкции, отбелязва изданието.

Както припомня авторът на статията, причината за въвеждането на санкциите е сваления пътнически самолет, изпълняващ полет МН 17, макар и до днес да не е доказано, че причина за трагедията е Русия. ЕС финансира правителството на Киев, което частично е виновно за случилото се, защото не беше затворило въздушното си пространство за пътнически самолети, подчертава изданието.

Министърът на външните работи на Италия, независимо от съпротивата на отделните страни в ЕС, счита, че продължаването на санкциите е приключен въпрос. Според него, никой не е срещу мерките против Русия, затова няма да има голяма дискусия по въпроса.

Както се казва в статията, министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер има намерение да информира колегите си за изпълнението на Минските съглашения. Според него, миналата седмица режимът по прекратяване на огъня е бил нарушен, но в момента там всичко е спокойно. По време на речта си в Брюксел Щайнмайер отбеляза, че в момента ЕС е съсредоточен около подготовката на законовата основа за провеждането на изборите, които трябва да се състоят в неделя.

“Интересно е, че по повод санкциите Щайнмайер не каза нищо”, — отбелязва Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Всяка една от държавите в ЕС би могла да блокира решението за санкциите срещу Русия, използвайки правото си на вето, но по всяка вероятност това няма да се случи, твърди авторът на статията. Всички държави от ЕС или са подложени на значителен икономически натиск, или имат твърде слаби правителства, както например Австрия. Всички срани от ЕС предпочитат да си останат встрани, за да не привличат вниманието и критиката върху себе си от страна на Ангела Меркел, която е за продължаване на санкциите, защото иска да угоди на САЩ, пише изданието.

“ЕС играе в този процес неприятна роля, — отбелязва авторът. – Той не представлява интересите на държавите си, а прави това, което искат от него САЩ”.

Както се казва в статията, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отново използва лъжата като оръжие: само преди няколко седмици той каза, че ЕС трябва да се стреми към нормализация на отношенията с Русия. Вероятно така той се опитва да печели време, допуска немският журналист.

Времето за срещата също е подбрано съзнателно, преди Рождество в европейската политика не се правят революции, подчертава Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Според авторът на статията, важните решения в ЕС винаги са се вземали тъкмо в този период, когато време за отговорно обсъждане няма: всички бързат да празнуват Рождество.

Превод и редакция Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;