Путин_XLРазговаряйки с различни експерти, Bloomberg направи списък на песимистичните сценарии за 2016 година. Според версията на изданието, най-лошото, което може да се случи, е излизането на Великобритания от ЕС, ръстът на цените на нефта до сто долара за барел, глобалното затопляне и победата на Тръмп. В списъка попада и Владимир Путин: неговите успехи в Сирия заплашват САЩ от загуба на световно господство.

Поглеждайки в бъдещето, Bloomberg направи подборка на най-лошите варианти за развитието на света за 2016 година, отчитайки настоящите глобални конфликти. В основата на версията залягат мненията на попитаните от изданието бивши и действащи дипломати, експерти по геополитическа стратегия, консултанти по сигурността и специалисти по икономика. Авторите на статията са отделили най-песимистичните сценарии, имащи предвид ръста на цените на нефта, падането на долара заради хакерските атаки на Русия и Иран, победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, а също вероятността Путин да постигне своето, пише в изданието.

Според една от версиите, Ислямска държава ще започне да разрушава стретегически важните обекти на инфраструктурата на нефтопроизводителните страни от Близкия Изток. Нова вълна на насилие ще се вдигне в богатата на нефт делта на Нигер, във Венецуела ще има държавен преврат, а краят на политическата кариера на президента на Алжир ще предизвика хаос в страната. Саудитска Арабия и други страни на ОПЕК няма да могат да увеличат производството на нефт, за да компенсират недостига на гориво, а това ще доведе до дефицит, в резултат на което цената на нефта ще скочи до 100 долара за барел.

Вторият песимистичен сценарий се свързва от експертите с вероятното излизане на Великобритания от ЕС. Премиерът Дейвид Камерън ще проведе референдум през май, а един от неговите привърженици ще реши да му хвърли ръкавицата и ще оглави кампания за излизане на Обединеното Кралство от Евросъюза, и ще победи Камерън. Крупните банки и предприятия в опит да съхранят себе си ще изнесат активите си извън граница. Това ще предизвика недоверие сред инвеститорите и ще повлече след себе си продължителна рецесия, а Шотландия ще реши да проведе референдум за независимост, подкопайвайки с това стабилността на Великобритания.

Третият вариант на най-лошото развитие на събитията, предложен в статията в Bloomberg, описва съвместната атака на руските и ирански хакери върху американския финансов сектор в отговор на санкциите на САЩ срещу страните им. Стабилността на финансовата система ще бъде подронена, курсът на долара рязко ще падне, а златото ще излети нагоре, защото инвеститорите ще се опитат да спасят капиталите си.

Според другия мрачен сценарий за 2016 година, серия терористични актове в европейски градове заедно с нарастващия поток бежанци ще провокират политическа криза в Евросъюза. Ангела Меркел ще бъде принудена да подаде оставка, защото нейните съотечественици не споделят ентусиазма й по повод приема на бежанци. Във Франция Мари Льо Пен ще оглави движение, което ще разпространи ксенофобски настроения и икономически страхове, така ще сложи края на отворените граници в Европа. Гърция ще излезе от ЕС, а единната европейска валута ще се окаже под заплаха.

Още една версия експертите свързват с възможния спад в икономиката на Китай. Новият президент на САЩ ще изпрати в Южно-Китайско море военни кораби в подкрепа на правителството на Тайван, който е срещу Пекин. Китай в отговор ще заплаши с военни действия. Напрежението между страните ще постави под заплаха авиополетите и връзките по вода.

Поредният песимистичен сценарий, според Bloomberg, описва как Израел атакува атомните електростанции на Иран. В края на краищата Иран ще претърпи крах, новите сделки с него ще бъдат отложени, което силно ще увреди европейските нефтени гиганти.

Сред най-мрачните прогнози на изданието са събитията, при които Путин ще отстрани САЩ. Според експерти, руският президент може да завърти Обама около пръста си, защото властта в Сирия ще бъде предадена на база регионалното споразумение, подписано в името на борбата срещу Ислямска държава. Това споразумение ще спре потокът бежанци в Западна Европа, ще избави Европа от Ангела Меркел и от другите европейски лидери. В резултат канцлерът на Германия ще отстъпи мястото си на тези, които призовават да се снемат санкциите срещу Русия, а Путин “ще получи това, което иска” — нов опорен пункт в Близкия Изток. След това той ще разпространи влиянието на Русия зад пределите на бившия Съветски съюз, а Европа ще стане най-крупният партньор на Русия. Тя ще се съюзи с него, въпреки украинската криза.. В резултат курсът на рублата и руските акции ще нарастнат, забраната за внос на продукти от Европа ще бъде свалена, а това ще въздейства положително на Германия, описва прогнозите на експертите изданието.

По-нататък в списъка следват сценарии, свързани с промяната на климата, общото повишение на температурата на планетата, сушата и пожарите. В Европа сушата ще причини нулева реколта, ще бъдат унищожени гроздовите масиви. Особено силен ще е недостатъкът на влага в Южна Америка. Развиващите се пазари ще се окажат в дълбока криза.

Според друга версия, Бразилия ще се окаже неуправляема след импийчмънта на президента Дилма Русеф, обществените протести ще се съпроводят с употребата на сила. Във Венецуела Мадуро ще трябва да използва армията, за да върне контрола си над столицата, намираща се в състояние на икономически упадък. За Аржентина също ще настъпят тежки времена. Латинска Америка ще преживее “изгубеното десетилетие”, считат експертите на изданието.

Последният от най-лошите сценарии, според версията на Bloomberg, е в победата на Доналд Тръмп на президентските избори. Тръмп ще осъществи плановете си за жестока имиграционната политика към мюсюлманите и мексиканците, ще разшири състава на американските въоръжени сили. Той ще повтори клетвата си и ще обвини Китай в манипулиране на валутния курс, ще го обвини в агресивен икономически шантаж, ще обещае да построи стена на границата с Мексико и ще увеличи цената на визите за мексиканците. Курсът на долара при Тръмп ще падне, а цената на златото ще скочи, пророкува изданието.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;