Сирийската правителствена армия с подкрепата на бойци от народното опълчение взе контрола над стратегическата височина ан-Нуба, намираща се до главния лагер на “Джебхат ан-Нусра” в град Салма на 12 километра от границата с Турция, съобщи военен източник.

“Армията с подкрепата на опълченските отряди взеха контрола над стратегическата височина ан-Нуба в северна Латакия, след като бяха унищожени последните укрепления и намиращите се там терористи, — сподели източникът.

Завземането на ан-Нуба ще позволи на сирийската армия да контролира района от три страни от град Салма. От северната страна районът е неконтролируем, защото там е границата с Турция.

Според източника, вземането на височините ще даде възможност да се стреля и настъпва към главното ядро на терористите едновременно от три посоки, което би трябвало да ускори процеса на освобождаването на Салма. От друга страна от височината ан-Нуба се контролират трасетата, водещи от Латакия към Алепо.

В последната седмица Сирийската правителствена армия освободи десет населени места в провинция Алепо, разширявайки зоната на сигурност около летище Куайрес. Правителствената войска в Сирия разшири контрола над участък от сирийско-турската граница в северната част на Латакия по време на боевете с терористичната групировка ИД.

Въоръженият конфликт в Сирия започна през март 2011 година. Според данни на ООН, до момента там са загинали над 250 хиляди човека.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;