ЕрдоганАнкара започна да се държи като Киев

Турция започна да използва методите на украинката газова пропаганда: гръмките изявления за избавянето от руския газ вървят паралелно с увеличаването на неговото реално закупуване. Истината е следната: само Русия е в състояние да предостави на Турция природен газ в нужните за страната количества.

Независимо от изявленията на Турция, че е готова за занижи зависимостта си от руския газ, експортът на Газпром в Турция ще нарасне примерно до 1 млрд куб.мера в сравнение с октомври-декември 2014 година, свидетелстват разчетите на “Интерфакс”.

Така, от 9 декември чрез станция “Орловка” (по този коридор получават газ Турция, а също България, Румъния, Гърция, Македония) доставките са били на максимално ниво – над 68 млр кубометра в денонощие. Такива данни публикува Укртрансгаз. Ако динамиката се закрепи в оставащите дни до края на годината, то  Газпром може да достави на Турция 7.5 млрд кубометра газ, т.е. почти 1 млр кубометра повече.

Ръстът на обемите газ за Турция рязко контрастират с неотдавнашните изявления за готовността на републиката да занижи потреблението на руски газ за сметка на доставките от други източници.

“Обемът на нашия импорт от Русия е около 25 млрд долара. Ние работим, за да минимизираме нашата енергийна зависимост от Русия в близките години. Планираме да постигнем това чрез преговори с Азербайджан, Катар, Северен Ирак и други страни”, заяви министърът на икономиката на Турция Мустафа Елиташ по телевизия NTV буквално преди седмица.

Също миналата седмица Турция прояви желание да договори газово споразумение с Израел. Израелският премиер Бинямин Нетаняху отговори, че от своя страна Израел също е готов да доставя на Турция газ, а и да си сътрудничи със страната като транзитьор, независимо от разногласията, съществуващи между държавите. В Израел възлагат големи надежди на разработката на местонаходищата “Тамар” и “Левиафан”. Израел има желание да продава гориво не само на Турция, но и на Кипър, Гърция, на Египет и Йордания. Нещо повече, сред възможните покупатели на газ от Йерусалим се забелязват и държави от Европа.

Защо Турция започна да купува максимално количество газ?

Това може да се обясни със зимния период. Но в Турция сезонният фактор не оказва значително влияние върху пазара като цяло, отбелязват аналитиците от Interfax Global Energy. През първите 10 месеца на тази година нямаше ръст в потреблението на газ в Турция. Наблюдава се дори намаляване на нивото в сравнение с миналата година, твърди заместник директорът на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач.

Съдейки по всичко, Турция започна да купува максимално количество газ от Русия, защото иранският газ не се доставя в нужните обеми, счита Гривач.

Аналитиците от Interfax Global Energy твърдят, че Анкара увеличава руския газ в моменти на занижаване на доставките от ирански газ.

Иран винаги е бил нестабилен при доставката на газ за Турция.

“Иран има технически проблеми или проблеми около увеличеното потребление в самия Иран, затова им се налага да намаляват подаването на газ за експорт. Газпром регулярно покрива допълнителните потребности на Турция, когато възникват трудности с иранското гориво”, — обяснява Гривач. Сега, съдейки по всичко, е точно такъв случаят.

Припомняме, че Турция купува газ от Русия при максимални обеми, затова потенциалните допълнителни проблеми около иранския газ не могат да бъдат покрити от доставката на руски газ, уточнява газовият експерт. Тук трябваше да помогне на Турция изгодният за Анкара “Турски поток”.

Но Москва спря този проект. За неговото възраждане първи стъпки трябва да направи самата Турция.

Що се касае до изявленията на Анкара за плановете й да купува израелски газ, то в Израел газ фактически още няма.

“За израелските местонаходища до момента няма окончателни инвестиционни решения, нито схемата за тяхната разработка е ясна до края”, — отбеляза Алексей Гривач. Нещо повече, няма още и никаква инфраструктура за доставката на израелското гориво в Турция.

“Теоретически доставките от Иран могат да бъдат реализирани само по морския газопровод. Вероятно ще се наложи да го проточат или около брега на Сирия, или по кипърския шелф. Това е много сложен проект, с много далечна перспектива и неопределеност”, — сподели експертът.

Шансовете за успех на газовите преговори между Турция и Израел са крайно малки и заради сериозните политически противоречия между двете страни. За начало Анкара и Йерусалим ще трябва да нормализират отношенията си, срутени през 2010 година с историята около “Флотилията на свободата”, която се опита да пробие блокадата на сектора Газа. Тогава загинаха няколко турски войници.

Тези дни президентът на Турция определи условията за нормализацията на отношенията с Израел. Израел трябва да се извини за инцидента с Флотилията на свободата, да изплати компенсация на семействата на загиналите и да прекрати блокадата на сектора Газа. За инцидента Йерусалим вече се извини, но отмяната на блокадата на сектора Газа е неприемлива за Израел, който счита ХАМАС, който контролира сектора, за терористична структура. Йерусалим предупреди, че газовите преговори могат да се прекратят, ако Анкара има политически искания.

С една дума, турците правят театър, че търсят друг газ. Но проблемът е в това, че други източници в действителност няма, твърди Алексей Гривач.

В този смисъл турският популизъм много прилича на украинския. Киев вече две години активно търси друг газ, за да замени руския. Искаха да купуват и казахстаски, и туркменски, и азербайджански, и дори американски.

Нито едно гръмко изявление не беше потвърдено с реални действия.

“Турция няма никаква възможност да намали процента на руския газ. Могат да съществуват само тактически решения, например днес взели малко повече, утре – малко по-малко, но принципно не може да се промени балансът на Турция в близките пет-седем години”, — заключи Алексей Гривач.

Турция зависи от руския газ на 60 %.

Без него турската икономика просто ще рухне.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;