Лидерът на основната опозиционна Народно-републиканска партия на Турция Кемал Киличдароглу подложи на сериозна критика правителството на страната, по чиято вина се влошиха отношенията със съседните държави, в това число с Русия и Ирак.

Отношенията между Русия и Турция преживяват криза след свалянето на 24 ноември на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребител. Президентът на Русия Владимир Путин нарече това “удар в гърба” от страна на помагачите на тероризма. След инцидента президентът на Русия подписа указ за мерките за гарантиране на националната сигурност и за специални икономически мерки спрямо Турция. На 1 декември беше обнародвано постановление на правителството на Русия за влизане в сила на указа.

“Вместо да подкрепяте добросъседските отношения, вие започвате караница, а после се опитвате да я завършите по мирен начин. Така си създавате врагове. Вие обединихте всички противници на Турция в един лагер и създадохте срещу страната ни общ фронт”, — заяви Киличдароглу в интервю за вестник Hurriyet.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;