Путин Федерално събрание _nПрезидентът на Русия Владимир Путин призова световната общност да обедини усилията си в борбата със световния тероризъм и да се ликвидират каналите за финансиране на терористите.

“Нашата позиция за запазване и защита на световното културно наследство в зоната на конфликтите е добре известна. Там днес варварски се унищожават уникални паметници на историята. Знаем, че парите, получени от този престъпен бизнес, както и тези от продажбата на наркотици, се насочват към терористите за екстремистката им дейност”, – отбеляза той.

Путин изрази признателността си към ЮНЕСКО за ролята му в изпълнение резолюцията на ООН, забраняваща търговията с културни ценности. Същата резолюция е инициирана от Русия.

Припомняме, че търговията с нефт, наркотици, артефакти, а също изнудването чрез заложници са главните източници на финансиране на терористичната организация Ислямска държава. На 12 февруари Съвета по сигурност на ООН прие резолюция, забраняваща покупката на нефт от Ирак и Сирия, които понастоящем са под контрола на терористите.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;