Либия 68«Под контрола на ИД се намира огромната брегова ивица на страната  — почти 250 километра. От своята крепост в град Сирт те се опитват да се придвижат по-близо до нефтените местонаходища». Това заяви Жан-Ив Ле Дриан, министър на отбраната на Франция.

В интервю за местно радио Ле Дриан отбеляза, че терористите се намират в Сирт, там заемат огромна територия по крайбрежието, но правят опити да проникнат по-близо до местонаходищата на нефт в страната.

В централната част на страната бойците от ИД се обединяват с местните племена и екстремистки групировки. Следва да отбележим, че ИД има огромен брой съюзници в съседните африкански държави.

През 2011 година, след свалянето и убийството на Муамар Кадафи от власт чрез военен преврат, в Либия настъпи пълен хаос. Това създаде почва за процъфтяване на тероризма.

За миналата година терористите в Либия са се увеличили до 5 хиляди човека. Терористичната групировка е завзела военната база в Сирт. Бойците са започнали подготовка на пилоти в базата в Либия, използвайки авиотренажори.

Тагове: ; ; ; ; ;