Турция 2Европейската банка за развитие пресметна, че санкциите, които Русия вкара срещу Турция след сваления Су-24, ще понижат БВП на Турция за следващата година от 0.3 до 0.7 процента.

Влиянието на руските санкции ще окажат пагубно влияние най-вече върху инфлацията в Турция. Ръстът на БВП на Турция преди санкциите се очакваше да бъде 3 %, а в следващата година 2.8 %. Редица санкции вече действат в момента, но останалите, както се очаква, ще окажат влиянието си от януари следващата година.

Основните загуби Турция ще понесе от спиране на туристическия поток от Русия, а също от ограниченията в строителния бизнес, импорта на плодове и зеленчуци.

Вице-премиерът на Турция Мехмед Шимшек отбеляза, че заради руските санкции страната ще изгуби 9 млрд долара.

През 2014 година турският експорт в Русия е 3.8 % от общия експортен обем и 0.7 % от БВП на Турция. Транспортът и различното оборудване съставят около 20 %, хранителните продукти – 18 %, текстил – 15 % от общия обем експорт в Русия.

Туризмът на Турция значително зависи от Русия, защото над 12 % от туристите, според данни от 2014 година, са руснаци. Така Русия внасяше в хазната на Турция над 3 млрд долара, което е 0.3-0.4 % от БВП на Турция.

За последните пет години общата стойност на новите и действащи договори на турските строителни предприемачи в Русия са в размер на 12 млрд долара. Това е 1.2 – 1.4 % от БВП на Турция.

Според оценка на експерти, от 87-те хиляди турски граждани, работещи на територията на Русия, 55 хиляди работят в строителни компании.

Denizbank е 8-та по величина банка в Турция. Тя държи 3.6 % от банковия сектор на страната и принадлежи на Сбербанк Русия. Пет турски банки имат филиали в Русия.

News Front България

Тагове: ; ; ;