Посещението на Сергей Лавров в Италия, показа че Русия се цени като сериозна сила за Средиземноморския регион, въпреки охладнелите отношения с Евросъюза.

 

 

143

 

 

Съвсем по италиански, стана ясно, че налаганата отвън линия на поведение от Брюксел, не може да се отнася за вироглавия италиански манталитет.

 

 

Намеренията за сътрудничество с Москва от страна на Рим, проличаха още преди пристигането на външния министър на Руската Федерация.

Именно от Италия се повдигна въпроса, който касае всички страни членки на ЕС- санкциите към Русия, от които, губи не толкова самата Русия, колкото заставените членове на Еврозоната да гласуват «за», въпреки загубите, които понасят, световно известна тайна.

 

Сергей Лавров и главата на външното политическо ведомство на Италия Паоло  Джентилони, по време на пресконференцията състояла се в италианския дом за приеми на Министерсвото на външните работи в романтичната вила Мадама, обсъдиха перспективите на руско-италианското сътрудничество.

 

144

 

 

» Италианския бизнес се стреми към сътрудничество с Русия, и ние бихме искали италиански компании да откриват свои линии в Русия, преминавайки от етапа » Направено в Италия», към такова интернационално бизнес развитие като » Съвместно с Италия»- отбеляза Лавров.

 

Руският външен министър визира мащабни проекти, като създаването на термоядрен реактор, производството на самолети » Сухия Супеджет 100″, хеликоптери  AgustaWestland, сътрудничество в областта на железопътния транспорт ( по време на посещението беше подписано и споразумение за сертифициране на италианските железници). Освен това, Москва и Рим неотдавна се договориха относно взаимното признаване на дипломи от висши учебни заведения в двете страни.

 

 

Разглежданите въпроси, не се отнасят само за икономическо сътрудничество, но и глобалната тема за борба с тероризма.

 

За Италия, проблемът е изключително остър, имайки предвид непосредственото й съседство с Либия, където се разполагат част от радикалните  бойците на ДАИШ.

 

Освен това, Италия заедно с Гърция приема бежанци от Либия влизащи от страната на Средиземно море.

Италианските журналисти  отразяващи срещатата зададоха  въпрос по либийската проблематика :

би ли започнала  Русия антитерористична операция в Либия, ако се наложи, на което руският министър отговори, че за да бъде взето подобно решение, трябва да има сигнал и молба за подкрепа от страна на либийското ръководство.

 ( Не е като при САЩ, които сами си избират, къде да » въвеждат мир»).

 

 

Италианците не очакваха и друг отговор, но самия факт, че към Москва се отправят подобни питанки навеждат на мисълта, че Русия се разглежда като сериозна сила в Средиземноморския регион.

 

» Ние изцяло подкрепяме усилията на ООН за нормализиране на отношенията с Либия»- отбеляза руския министър, подчертавайки, че Русия е за съвместна дейност срещу тероризма заедно с всички страни от Средиземноморието.

 

» Ние водим открита политика, и нямаме някакви скрити задни мисли»- поясни позицията на Москва Лавров, цитирайки великия Достоевски: « Политиката на честта и великодушието, е не само висша, но може би и най- благоприятната политика за нация, която е велика».

 

( * ей така, съвсем по славянски! Едва ли ще чуем нещо подобно от Обама или Джен Псаки ( примерно),

може би сме забравили значението на думата политика, покрай невротичните изблици на САЩ и Нато, но освен да се стреля на посоки, човечеството има душа, чест и величие, към което да се стреми- тъпото заграбване само и само за да имаш- е слабост и комплекси- в нашия случай донесли хиляди невинни жертви от миротворчеството на Нато)- питайте Черна Гора иска ли да е член?

Българска редакция News Front.


 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;