Иран gВ началото на следващата година санкциите към Иран ще бъдат напълно снети. Този факт безпокои производителите на нефт по целия свят.

Според заместникът на нефтената промишленост на страната Амир Хосейн Заманиния, няма абсолютно никакви шансове Иран да отсрочи реализацията на плана си за повишаване на експорта на нефт дори в условията на срутените цени на нефта.

Той отбеляза, че Иран няма никакви проблеми с реализацията на допълнителни обеми нефт.

“Тези нови обеми вече имат купувачи, затова ние тук не виждаме никакви проблеми”, – каза той.

Заманиния прогнозира, че още от следващата година ситуацията в нефтения пазар ще се нормализира, търсенето и предлагането ще се уравновесят, което ще съдейства за ръст на цената на нефта.

Според министъра, срутването на цените на черното злато не е свързано с реалната икономическа ситуация в света, а е провокирано от политически интереси. Но той отказа да назове конкретните държави, заинтересовани от подобно влияние върху световния енергиен пазар.

Заманиния отбеляза, че Иран стимулира процеса на снижаване на зависимостта от приходите си от нефт, изработва стратегия дори за най-лоши сценарии за страната.

“Зависимостта ни от постъпленията на нефтодолари постепенно намалява. Ние изработваме стратегия, изхождайки от низките цени, затова котировките могат да падат докъдето си искат, готови сме и за най-лошия сценарий”, — подчерта той.

На въпроса за срещата на ОПЕК, на която участниците не успяха да се споразумеят за нивото на квотите за добива на нефт, Заманиния заяви, че членовете на организацията имат прекалено различни мнения по ключови проблеми в света.

“Вероятността да се свика извънредно заседание на ОПЕК е крайно минимална, защото членовете на Картела се разминават сериозно в мненията си относно пътищата за разрешаване на проблемите, стоящи пред организацията”.

Ръководителят на нефтената компания от централните райони на Иран Салбали Карими заяви за готовността на компанията да продава нефт на рекордно низки цени.

Ако се вярва на твърденията на Карими, себестойността може да падне до 1-1.5 долара за барел. Очевидно, с подобни показатели Техеран ще може свободно да се конкурира с другите членове на ОПЕК, които водят отчаяна борба за дял от пазара, постоянно понижавайки цените.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ;