ЕрдоганПрезидентът на Турция отново направи опит да се помири с Москва, призовавайки да се възобнови стратегическото партньорство, толкова успешно осъществявано в последните десет години. Реджеп Ердоган продължава за заявява, че грешката е била допусната от страна на Москва, по-точно от руските пилоти, които са били толкова “невнимателни”, че “не са чули” многобройните предупреждения.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че “грешката на пилота” не трябва да разваля отношенията между Москва и Анкара, съобщи Hürriyet Daily News.

“Не искахме да попадаме в такава ситуация, но, от друга страна, грешката се случи на нашата суверенна територия. Кой сгреши? Не ръководителят, разбира се. Сгрешиха пилотите, които са били невнимателни и не са чули предупрежденията”, — каза турският лидер.

Турция продължава да твърди, че за десет минути е успяла пет пъти да предупреди руските самолети за нарушаване на въздушното пространство, докато Русия продължава да настоява, че нейните самолети по принцип не са нарушавали турското въздушно пространство.

Ердоган отново подчерта, че турските пилоти, които свалиха руския самолет, само са изпълнявали задълженията си, действайки в съответствие с установените правила. Президентът на Турция изрази съжаление по повод “плачевното” състояние на руско-турските отношения.

“Инцидентът, случил се от грешката на пилота, който не е чул предупрежденията, не трябва да се отразява на отношенията между две държави, особено на стратегическите отношения. Последствията от този инцидент за двустранните отношения наистина ни разстройват”, — отбеляза той.

Опитвайки се да намери подход към Москва, Ердоган проведе преговори с лидерите на държави, които граничат или поддържат близки контакти с Русия. Неотдавна той се върна от Туркменистан, където в рамките на международна конференция се срещна с регионални лидери, които си сътрудничат тясно с Москва, както и с Анкара.

Както увери президентът на Турция, всички те се стараят да помогнат да се намери изход от кризисната ситуация. Първият вице-президет на Иран Есхан Джахангири и премиерът на Пакистан Наваз Шариф, според Ердоган, също са предложили помощта си за регулиране на конфликта.

“Не искаме напрежение. Искаме да продължим стратегическото си партньорство с Русия. Работихме успешно последните 10 години. Искаме да бъде пак така и в бъдеще”, — подчерта Ердоган.

На този етап опитите на Ердоган да възроди отношенията с Москва остават без отговор.

“Ние чакаме, да почакаме и да видим”, — заяви той.

Превод и редакция Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;