Хизбулла 6e0_lЗа последните два месеца 4-та моторизирана дивизия на ВС на САР и подразделенията на “Хизбулла”, с подкрепата на иракските, иранките и руските съюзници, изтласкаха терористите от няколко височини, освобождавайки редица села и градове в южно Алепо. Проправителствените сили създадоха голяма буферна зона южно от столицата на провинцията.

Овладявайти пет села в района Джебел Арбаин, части от 4-та дивизия на ВС на САР и “Хизбулла” получиха преимущество и заеха изгодни позиции, което принуди терористите от “Джабхат Ал-Нусра” и “Харакат Ахрар Ал-Шам” да изоставят селата Дадеен, Кафр Абид, Налидах,отстъпвайки на юг в градските квартали.

По-късно в същия ден, 4-та дивизия, подкрепена от вкарването на най-новите руските танкове Т-90, с подкрепата на “Хизбулла”, започна масирана атака към градовете Ал-Зорба и Хан Тумен. Пробивайки отбраната а терористите, сирийските войници и ливанските отряди на съпротивата, се врязаха в населените места и започнаха бой по улиците.

Центровете на градовете са вече в ръцете на проправителствените войски. Отрядите на бойците се сражават в жилищните квартали и подземните ходове, което са множество в Ал-Зорба и Хан Тумен.

В момента ВС на САР и техните съюзници са обкръжили града от юг, север и изток и са обградили терористите от всички страни. Останали в обсада, бойците се оказаха в тактическо обкръжение и призоваха за помощ съюзническите им въоръжени формирования. Освобождаването на Ал-Зорба и Хан Тумен от сирийската армия ще позволи пълен контрол над южно Алепо, ще прекъсне снабдяването на ислямистите от провинция Идлиб в региона.

Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;