Доходите на ИД от “данъци”, конфискуване и изнудване на хора в териториите, които са под техен контрол, са не по-малки от печалбата от търговия с нефт, пише вестник Financial Times.

Изданието отбелязва, че “сирийският нефт може да изглежда най-печеливш ресурс за терористичната групировка, но дори ако самолетите на САЩ, Франция и Русия успеят да нанесат удар по добива на нефт, местните доходи, такива като “данъци”, могат да съхранят икономиката на Ислямска държава.

“Разследването на Financial Times. Показва, че ИД печели не по-малко от рекет и конфискации, колкото от продажбата на нефт”, — пише изданието.

Според изданието, от събраните средства бойците от ИД плащат заплати на новобранците. Съобщава се, че терористите събират от богати граждани по 2.5 % от капитала им.

Изданието твърди още, че терористите получават процент от “търговията, селското стопанство, паричните преводи, дори от заплатите, които плащат борещите се срещу ИД правителства”.

Една пета от стойността на заграбеното имущество остава за този, който е извършил грабежа, а заграбеното се разпродава на пазара, пише изданието, при това членовете на ИД могат да получат вещите на половин цена.

Тагове: ; ; ; ; ; ;