Федерика Могерини 5Политическата оценка на ръководителите на Министерствата на външните работи на страните от ЕС за ситуацията в Украйна свидетелстват за това, че е необходимо да се продължат санкциите срещу Русия, заяви лидерът на дипломацията на Евросъюза Федерика Могерини.

“Министрите изразиха мнението си днес. Много от тях, а вероятно и всички отбелязаха факта, че вървим по правилен път за изпълнение на минските съглашения, но още сме далече от пълната им реализация. Това е индикатор за нуждата от продължаване на санкциите”, — каза Могерини.

“Позволете ми да кажа политически, че общата оценка днес е такава: ние твърдо вървим в посока пролонгация на санкциите”, — добави шефът на дипломацията на ЕС.

По-рано в понеделник Федерика Могерини заяви, че сериозни трудности по пътя към преодоляване на икономическите санкции на ЕС към Москва няма, този въпрос ще се разглежда на срещата на държавните глави на съюза в края на седмицата.

По-рано източник, близък до Съвета на Европа съобщи, че санкциите на ЕС срещу Русия, чийто срок изтича на 31 януари 2016 година, ще бъдат продължени при всички случаи – СЪС или БЕЗ обсъждане.

По-късно стана ясно, че ЕС ще продължи санкциите срещу Русия с половин година, до 21 декември. Това съобщи европейски източник, близък до Съвета на Европа, чието заседание е днес в Брюксел.

На 11 декември стана ясно, че решението за продължаване на икономическите санкции на ЕС срещу Русия вече е готов, но още не е одобрен.

Тагове: ; ; ; ;