Държавният департамент на САЩ се обърна към американците с молба да се въздържат от пътувания в Крим, Донецка и Луганска области, а на гражданите, които се намират на тези територии, се препоръчва да ги напуснат.

“Споразумението за прекратяване на огъня (подписано в Минск) създаде де факто разделителна линия между териториите, контролирани от украинското правителство и силите на опълченците (в Донбас). На база на споразумението има многобройни контролно-пропусквателни пункове”, — заяви държавният департамент.

“Гражданите на САЩ могат да бъдат задържани или похитени от силите на опълчението. Правителството на Украйна заяви, че чужденците, в това число гражданите на САЩ, които пристигат в Украйна през Русия чрез теротирията на сепаратисткото управление, няма да получат разрешение да минат през КПП”, — отбеляза държавният департамент.

От 1 септември в Донбас влезе в сила поредното премирие.

В средата на април миналата година киевската власт проведе в Източна Украйна “спецоперация” за ликвидиране на протестното движение в Донбас. По данни на ООН от началото на декември, жертви на конфликта в Източна Украйна са над 9 хиляди човека, над 20 хиляди са ранени, 1.5 млн човека са били принудени да променят местоживеенето си.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;