Гърми, трещи- връзките между България и Русия не могат да бъдат прекъснати.

Генералния директор на ЮНЕСКО и политик на България за 2015, г-жа Ирина Бокова лично благодари на руския президент Владимир Путин, за инициативите в областта запазване на културното наследство в пленарното заседание на международния културен форум, който се състоя в Ермитажа. 

 

screenshot 2015-12-15 001

 

 

 

Мероприятиято е в чест на 70-та годишнина на световната културна организация.

На срещата се обсъждаха теми касаещи развитието на културния живот, съхраняването на културното наследство и противодействие на разрушаването на културни паметници и символи- теми имащи особено значение в днешната информационна среда.

Независимо от геополитическите сътресения, именно културата и уважението към духовното наследство, са онази непобедима сила, запазила през вековете културата и дружбата ни.

» Сега всички виждаме как тези въпроси ( за запазване на културното наследство) излизат на първи план. Вие не веднъж сте говорили, колко е важно културното наследство и как трябва да се пази, особено в зоните на конфликти, където виждаме как се разрушава, като например в Сирия и Ирак, и по други места— обърна се

г-жа Бокова към Владимир Путин.

 

 

136

 

 

» Изключително Ви благодаря за инициативата на Русия по внасянето на резолюция 2199 пред Съвета за Сигурност на ООН, която обсъждахме с Вас още до внасянето й, и Вие включихте в нея тази важна проблематика за запазването на културното наследство и пресичането на незаконния трафик на културни ценности, който се използва след това за финансирането на екстремизма- допави Ирина Бокова, отбелязвайки също успехите в сътрудничеството на ЮНЕСКО с Русия в областта на образованието и науката.

 

От своя страна Владимир Путин, изрази увереност, че Русия ще продължи да подкрепя работата на ЮНЕСКО, като изрази благодарност към работата на Ирина Бокова в мероприятията свързани с укрепяне и развитие на руската култура у нас.

 

Българска редакция News- Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;