Стратфор bАналитик от Stratfor обърна внимание върху засиленото военно присъствие на Русия в Арктика на островите Александър и Котелни. С помощта на спътникови снимки експертът е направил извода, че военните бази на тези острови и съпътстващата инфраструктура ще помогнат на Русия да разшири влиянието си в региона.

Сим Так, военен аналитик:  Експертите от Stratfor известно време следят как военното присъствие на Русия в Арктика се увеличава. Заедно с партньорите ни от All Source Analysis подготвихме серия от снимки от спътник, които хвърлят светлина върху руските планове на островите Александър и Котелни.

Първо обърнахме внимание върху Земята на Александър. Забелязахме, че Русия е построила база в центъра на острова. В нея има военни части. Около главната сграда, която е оцветена с цветовете на руското знаме, виждаме такива ключови обекти от инфраструктурата, като котелна и склад с гориво.

Руснаците са прекарали тръбопровод и са снабдили станцията с гориво, тръбопроводът е разположен до бреговата линия. Така те снабдяват базата с топлина, което на свой ред поддържа в работно състояние котелното.

По-значима е ролята не на самата база, а на летателната писта, която Русия строи в южната чат на острова. Тя значително ще увеличи продължителността на полетите на руските самолети, които се използват за наблюдение в Арктика.

Втората локация, на която обърнахме внимание е остров Котелни. Тук е построена база с такава инфраструктура, както на Земята на Александър. Но тук трябва да отбележим нещо много важно – наличието на радиолокационна станция, което позволява на руската страна да извършва мониторинг над полетите над Арктика. А това позволява на Русия съществено да разшири сферата си на влияние в този регион.

На снимките от остров Котелни също се вижда акваторната установка, която се използва за кораби за разтоварване на припаси. После те се пренасят до центъра на острова в базата по специално построени, независимо от суровите условия в Арктика, пътища. Както в Земята на Александър, и тук Русия строи летателна писта на юг от централната база. Както и в Земята на Александър, това ще позволи на Русия да разшири потенциала на своя авиопарк.

Присъствието на Русия в Арктика е прекрасен пример за следното: как Русия продължава опитите да разшири влиянието си. Русия използва позициите си в Арктика и това й позволява да влияе върху морските пътища, както и да добива полезни изкопаеми в Арктика.

Ние в Stratfor продължаваме да наблюдаваме развитието на въпроса.

Превод и редакция Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ;