Изпитанията на дълбоководния апарат “Русь” на дълбочина 6 хиляди метра завършват успешно в централна Атлантика, съобщи пресслужбата към Министерството на отбраната на Русия.

“Eкипажът на апарата “Русь”, в който влизат председателят на държавната комисия старши хидронавт.-изследовател Юрий Курганов, старши хидронавт-изпитател първи ранг Дмитрий Боев и Михаил Кузмичев потопиха апарата на дълбочина 6180 метра”, — съобщи началник пресслужбата към главното управление за дълбоководни изследвания към Министерството на отбраната вице-адмирал Алексей Буриличев.

Апаратът “Русь” бе спуснат в океана от борта на океанографския изследователски кораб “Янтарь”.

Бурличен съобщи, че “апаратът е предназначен за провеждане на подводно-технически, аварийно-спасителни и научно-изследователски работи на дълбочина до 6 хиляди метра с използване на манипулаторно устройство, а също за провеждане на фото и видеоснимки, провеждане подводни геоложки работи в Световния океан, подводна археология”.

Проектът “Русь” е разработен от петербургския морски машиностроителен отдел “Малахит”- Корпусът му е изработен от свръхздрава титанична сплав.

Тагове: ; ; ;