Съветът по сигурност към ООН не можа да съгласува заявлението за терористичния акт в сирийския град Хомс, в резултат на който в събота загинаха поне 18 човека.

Както съобщи в неделя на кореспондента на ТАСС осведомен източник от щаб-квартирата на световната организация, тестът, подготвен от Русия, не се е харесал на САЩ.

“Американската делегация предложи да се внесат в руския текст поправки, които били неуместни за руската страна. В края на краищата заявлението не бе прието”, — казал събеседникът на агенцията.

На 12 декември терористи взривиха автомобил, паркиран до болницата в квартал Ез-Захра в центъра на Хомс. Според агениция САНА, убити са 18 човека, ранени – над 70. Както съобщи Франс Прес, отговорност за терористичния акт е поела терористичната групировка Ислямска държава.

След терористичния акт МВнР на Сирия изпрати послание до Генералния секретар на НАТО Пан Ги Мун и до Съвета за сигурност, в което се изразяваше удивление “по повод мълчанието на международната общност”.

“Липсата на реакция от страна на Съвета за сигурност поощрява терористите и техните покровители за нови престъпни действия”, — се отбелязва в документа.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;