ЕС _XLЕвропа реализира абсурден сценарий – споразумение по мерките за борба с миграцията, в рамките на което Европейският съюз предоставя на Турция три милиарда евро и активизира преговорите за членството на Турция в ЕС. Последното само ще засили користолюбието на президента Реджеп Ердоган, пише National Interest.

Европа трябва да се пази от съвместни действия с Турция, защото това заплашва стария континент да постави под заплаха принципите, на които е построена интеграцията в ЕС, се отбелязва в статията. Удивително е, колко лицемерно под натиска на кризата ЕС успя да си затвори очите за многобройните нарушения на правата на човека от страна на Анкара и да се съгласи с исканията на Ердоган.

В светлината на публикуваните сведения за турските доставки на оръжие за джихадистите в Сирия и данните на Москва за нефтените машинации на Анкара не е ясно, как точно ще помогне Турция за разрешаването на кризата, за чието заплитана самата тя способства. Напълно абсурдно е да се приеме това споразумение след инцидента със сваления Су-24.

Докато Турция проявява военна агресия по отношение на Русия, която бомбардира Ислямска държава, лидерите на ЕС разчитат на ефективно сътрудничество с Ердоган, подчертава National Interest.

Най-голям принос в тази “мръсна сделка”, както медиите нарекоха споразумението на ЕС с Турция, имаше канцлерът на Германия Ангела Меркел, която оказа натиск върху лидерите на страните от ЕС, за да се ускорят преговорите.

Против този проект решително застанаха лидерите на страните от Източна Европа. Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви:

”Не искаме преговорите с Турция да дават повод да се смята, че Анкара е последната ни надежда за спасение”.

Ако се вярва на думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Европа наистина няма никакви други варианти, освен да сключи сделка с държава, чийто принципи и цели силно се различават от европейските за цялата й история, завършва изданието.

Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ;