Западът постоянно ще устройва провокации срещу Русия и умишлено ще накалява обстановката в света, заяви известния италиански журналист и писател Джулието Киеза.

 

131

 

По негови думи, нито една от провокациите не е изгодна за Европа, защото целта е именно създаването на бариера между Русия и Eвропа.

Един от тези сценарии, е примерът с Украйна, в който големи средства налива Америка и различни корпорации.

Друг сценарий- Прибалтика. Три от прибалтийските републики, са изцяло окупирани от Нато,  и са превърнати не просто в  колонии, а в  губернии ръководени от Нато.

Защото във всеки един момент, при необходимост може да се свали натовски самолет, след което да се обвини Русия, и това ще бъде най-желания вариант на развитие за провокаторите, пояснява италианския аналитик.

Такава ситуация би била по-желана и от ситуацията със сваления руски самолет над Сирия: » сега целия свят разбира, че това е провокация срещу Русия. И тези, които я организираха много трудно биха могли да се оправдаят. И такава ситуация е неприемлива не само за руснаците, но и за европейците, които сега се намират в много сложна ситуация. Свалянето на руския самолет беше своеобразна операция за предупреждение към Русия и оказване на натиск. От една страна, ефективно за да се нагнетява напрежението между Русия и Европа, от друга страна, неизгодно и неудачно от гледна точка на пропагандата. Това е, всъщност » операция под лъжлив флаг», тоест втори сценарий.

 

Също така уязвими точки са Молдова и Приднестровието- умишлено създаване на такава ситуация, в която е възможно всичко: провокация в Приднестровието, в Молдова, срещу Румъния- всякакъв вид провокации.

Киеза отбелязва, че » всичко вече е изпробвано и репетирано. Чака се подходящия момент за включване в действие на подходящия сценарий. »

Киеза допълва, че е поставена точка на влизането на Турция в Евросъюза. » Включително и заради това, че свалиха руски самолет, разбира се европейците няма да заявят това открито, но все пак. Европа получи и силен удар от Турция с мигрантите. Съвсем очевидна ситуация: Турция отвори границите след, което мигрантите плъзнаха по суша в Европа, което доста по-удобно, отколкото преминаването им през Средиземно море, където загиват много хора.»

 

«Сигурен съм, че Турция нямя да бъде приета в ЕС. От Европа ще правят постановки на размисъл, ще започнат да поставят условия, но няма да я приемат.»- подчертава експертът.

» И оставам с впечатлението, че не са предвиждали именно такава ситуация. И Западът се намира в много трудно положение, всеки действа сам за себе си, няма никакво съгласие, няма сплотеност, няма доверие.»

 

» Смятам, че поведението на Русия, е най-разумно, и при всички положения трябва да се продължава диалогът с Европа. Дипломацията е такава сфера, в която не всичко може да бъде казано открито, но въпреки това да се постига  взаимно разбиране».

» Ключовият момент- трябва гласът на Русия да се чува на Запад, и всяка стъпка в тази посока ще донесе полза и за Русия, и за света»- обобщава Киеза.

 

 

Българска редакция News- Front.

 

Тагове: ; ; ; ;