При спецакция на ГКПП «Капитан Андреево» вчера бяха арестувани 33 митничари по подозрения в корупция. В домовете им са били открити 100 000 лева. Акцията започна в 8 ч. сутринта и продължи около седем часа.

Апелативната специализирана прокуратура под ръководството на Даниела ПоповаОперацията съобщи, че акцията е проведена от ПРБ, ДАНС, ГДБОП и Областната дирекция на МВР в Хасково. Разработката е стартирала преди около шест месеца. Използвани са десетки СРС-та, разпитани са множество свидетели.

Движението на ГКПП «Капитан Андреево» на влизане в България бе спряно и това доведе до образуване на километрични опашки. Към 14,30 ч. пунктът бе отворен и превозните средства бяха пуснати.

Според първоначалната информация са задържани 33 служители на митнически пункт. Митничарите са вземали подкуп, за да пропускат непроверени превозни средства. Таксата «спокойствие» за автомобили и камиони е била от 5 до 300 евро.

В акцията участваха общо над 140 полицаи и служители на различни институции, които извършиха над 100 претърсвания на домове, автомобили и служебни помещения на митнически пункт «Капитан Андреево», както и лични обиски на митнически служители. От тях 81 са били с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Процесуално-следствените действия продължиха и в Хасково, Свиленград, Любимец, Димитровград и Харманли.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;