93Турция се надява да се договори за пренасянето на тренировъчния лагер за кюрдите в Ирак, където е базирана турската войска, но под егидата на силите на международната коалиция за борба с Ислямска държава, пишат турските медии.

Според Hurriyet, турското ръководство води активни преговори по темата. Въпросът се обсъжда с вице-президентът на САЩ Джо Байдън, държавният секретар на САЩ Джон Кери и шефът на МВнР на Великобритания Филип Хамънд.

Турският президент Ердоган нарече «нечестна игра» жалбата на Ирак до Съвета по сигурност към ООН по повод нахлуването на турските войски на иракска територия. Анкара твърди, че Багдад сам е дал съгласието си за влизането на турските войски. Дори американците не могат да разубедят турците, че това не е така.

Само припомняме, че регионът, в който Турция иска да разположи базата си, е богат на нефт. Тъкмо от този регион ИД проточваше легионите цистерни с черното иракско злато.

На 5 декември премиерът на Ирак, шиитът Хайдер ал-Абади заяви, че групата турски военни в рамките на “един батальон” с танкове е нахлула на територията на държавата му. Припомняме, че премиерът Абади, според твърденията на Ердоган, е бил един от тези, които уж “сам е поискал” вкарването на турските войски в Ирак.

Губернаторът на северната иракска провинция Найнава Науфал ал-Акуб заяви, че броят на турското подразделение в територията, която той управлява, е в рамките на 900 човека.

Според турските медии, близо до столицата на провинцията Найнава, се намира град Мосул. Там има 130 турски военни.

Hurriyet Daily News пише, че Турция ще разположи постоянна военна база в района Башика в същата тази провинция.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;