От 12 до 17 декември руски инспектори извършват наблюдателен полет над САЩ с руския самолет за наблюдения Ту-154М Лк-1 в рамките на договора за откритото небе, съобщи началникът на националния Център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

“Наблюдателният полет над САЩ ще се проведе в периода от 12 до 17 декември от летище Тревис (щата Калифорния). Максималната продължителност на полета е 4250 километра”, — каза Рижков.

Според него, руският самолет за наблюдение ще изпълни полет по съгласуван с наблюдаваната страна маршрут, а американските специалисти ще контролират използваната апаратура за наблюдение и спазването на клаузите в договора.

“Наблюдателният полет в рамките на договора се изпълнява с цел по-голяма откритост във военната дейност между държавите-участници, а също заздравяване на сигурността чрез укрепване на доверието”, — добави Рижков.

Това е 39-ия наблюдателен полет на Русия над територията на държави-участници в договора през 2015 година.

Договорът за открито небе е приет от 27 държави-участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОБСЕ) през 1992 година в Хелзинки. Целта на договора е укрепване на взаиморазбирането и доверието. Понастоящем участници в договора “Открито небе” са 34 държави. Русия рашифицира споразумението на 26 май 2001 година.

News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;