9 май vladimir-putin-dia-da-vitoriaАко Русия реши да нападне Прибалтика, тя ще успее да я завземе за 2-3 дена, а НАТО няма да може да даде бърз и съгласуван отговор, пише Лорен Томпсън в статия за Forbs. Според нея, Русия има не само геополитическо преимущество, но и по-съвършено въоръжение и тактически навици.

Пентагонът се бои най-много от това, че Русия може да нападне страните от Прибалтика, при това успешно и за 2-3 дена, пише Лорен Томпсън.

Тогава страните от НАТО ще трябва да защитят балтийските държави, но те не мога да организират достоен отговор на военните действия на Кремъл, счита авторът на статията.

“Източният фланг на алианса е уязвим, отчитайки близостта на руските сили и липсата на естествени бариери за бързо придвижване”, — твърди Томпсън.

Според нея, след конфликта в Украйна западните военни експерти вече не мислят, че могат да предскажат поведението на Русия.

“Вероятността от война в Европа отново е главен проблем”.

При определени обстоятелства, счита авторът на статията, Путин може да победи силите на НАТО и да сломи и без това слабото политическо световно устройство в Европа. Изходът от подобен сблъсък зависи от редица фактори.Томпсън изброява някои от тях.

  • Участието в операции в юго-западна Азия за последните 15 години са причината САЩ да свикнат да водят действия с неорганизирани групировки, което отслаби шансовете им за успешен бой с враг, който има танкове, артилерия и бойни самолети. Броят на военнослужещите и въртолетите бе намален, а за модернизирането се отделят съвсем скромни инвестиции. Що се отнася до присъствието на американската армия на територията на Европа – тя е съкратена до две бригади, които са съвсем недостатъчни, за да се справят с вероятното настъпление на Русия.
  • Русия е свикнала исторически да води действия по суша и тя има огромни геополитически преимущества при вероятен конфликт. Русия провежда постоянно военни учения недалеко от границите на Естония, Украйна и др. държави, които тя може да нападне, пише авторът на статията. Отчитайки, че на запад Русия има по-голямо количество въоръжени сили, които могат да започнат нападение без предупреждение, Москва може да постави Запада пред свършен факт при вече завзети територии, особено ако се вземат под внимание вътрешните противоречия на алианса, които се появяват при изработването на съвместни решения. Наземните сили на САЩ са разположени главно далеко от региона, за който става дума.
  • Американската армия е третирана да се сражава в такива условия, при които ще има постоянна въздушна подкрепа. Но в случая с Русия този сценарий няма да мине, предупреждава авторът: руските ракетни системи могат да свалят всеки самолет, който не е снабден с технологии за минимална шумност или други подобни. В зоната на действие на руските противовъздушни системи влиза голяма част от Полша.

Но военно-въздушната сфера не е единствената, в която Русия има преимущество, отбелязва авторът.

“Руската армия е не само по-професионална, но и е въоръжена с цяла поредица от усъвършенствани оръжия, докато Америка и нейните съюзници не инвестират достатъчно средства за нови технологии”.

Представители на американската армия изреждат области, в които Русия със сигурност е изпреварила САЩ: огън от голяма далечина, борба с употребата на електронни средства, кибер-войните и хибридните войни. Руското антитанково оръжие също се счита за сериозна заплаха за американските бронирани машини.

Както пише Лорен Томпсън, Русия може да се възползва от ядреното си оръжие, защото във военната й доктрина е включена такава възможност. Самият Путин признава, че е мислил да постави ядрените сили в бойна готовност по време на украинския конфликт.

Затова авторът на статията съветва военните стратези на НАТО да помислят върху следното: конфликтът, който може да започне като битка за Прибалтика или Украйна, може да се превърне във взаимни ядрени удари.

Американската армия трябва да върне в Европа своите танкове, батальони и системи Пейтриът, бойните въртолети и пр., съветва авторът на статията.

“Наличието на сериозни сили, разквартирувани в Европа постоянно, не само ще предотвратят заплахата, но и ще дадат на САЩ възможност за бърз отговор, ако не успеят да предотвратят конфликта”, — пише Лорен Томпсън в статията си за Forbs.

Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;