Украйна -85Стремежите на киевското правителство да направят Украйна част от Запада са по-сили от разума и реалистичната мисъл, отбелязва журналистът от Contra Magazin Марко Майер. Киевските политици, получаващи огромни парични средства от САЩ и ЕС, мислят повече за личната си печалба, отколкото за съдбата на украинския народ, добавя авторът на материала.

Новото политическо ръководство на Украйна иска колкото се може по-бързо да направи страната член на ЕС и НАТО, отбелязва изданието. Според журналиста, „съблазънта да се стане част от Запада е по-силна за Киев от разума и усещането за реалност“. Киевските политици не се погнусяват от никакви средства, за да откъснат страната от източния й съсед, подчертава Майер.

Днешната ситуация в Украйна – в голяма степен това са последствията от политиката на Янукович, свален чрез държавен преврат, отбелязва авторът на статията. Според него, Янукович и партията му „Партия на регионите“ са можели заедно с опозицията да направят от Украйна федерална държава. Но Янукович, както Порошенко и Яценюк, имат нужда не от федерална, а от централизирана държава.

В резултат на това, според Майер, Украйна в момента се намира на границата на банкрута, икономиката на страната е крайно слаба от военния конфликт, сметките за тока рязко хвръкнаха нагоре. И без това мизерните пенсии, както и социалните помощи се съкратиха още повече, а политическото напрежение продължава да расте.

Така „от Украйна ще останат само развалини“, подчертава авторът на статията. Украйна вече е раздробена държава, която не е жизнеспособна, ако няма помощ отвън. Каквато и държава да е тя – единна или разделена на две части – Украйна ще се превърне в „ковчег за милиарди“, убеден е Майер. ЕС и САЩ имат намерение да се възползват от възможността да подкрепят приятелите си в Киев с огромно количество пари – за да го защитят от контрареволюция. Но и източните територии на Украйна няма да останат без финансовата помощ на Русия.

Както при всеки политически конфликт, страдат най-вече обикновените хора, подчертава журналистът от немското издание. Управляващата клика, точно обратното, вече отдавна е натрупала печалба на гърба на чуждите страдания и не се тревожи как ще нахрани семействата си през зимата. „Украинската политика днес е чистокръвен цинизъм“, – отбелязва Майер. Според него, киевските политици, които имат добри връзки с министерство на външните работи на САЩ и ЦРУ, се грижат само за едно – да настанят „правилните хора“ в новата власт.

Разбира се, че става дума НЕ за украинския народ.

Петя Паликрушева за News Front България

Тагове: ; ; ; ; ; ;