Многохиляден протест срещу встъпването на Черна Гора в Нато се състоя вчера в столицата Подгорица.

Черногорци не се изплашиха, нито от полицията, нито от сълзотворния газ, нито от американския кораб, който преди няколко дни влезе в пристанището на град Бар.

Черногорци излязоха на площада за да заявят с кого искат да бъдат, скандирайки » Русия», и да кажат, че нямат желание да бъдат пазени от Нато, които смятат за убийци.

 

1

 

Протестиращите запалиха и свещ в памет на загиналите по времето на 11 седмичните натовски бомбардировки през 1999 година, когато Черна Гора още беше част от Югославия.

» Нато иска от нас да им благодарим, за това че отбелязаха 50-та си годишнина убивайки нашите деца и отнемайки нашите територии- заяви Мило Кнежевич, лидерът на Демократичната народна партия

 

» Помним и не сме забравили как ни бомбардираха повече от 70 дни, Нато са убийци!»

 

 

Бомбите на Нато падаха навсякъде, включително и в Черна Гора, и това което Нато извършиха тогава е много тежко и опасно, това е военно престъпление, което не може да бъде забравено. А какво направи Югославия за да заслужи това? Нашите ръце не са изцапани с кръв на невинни хора, но ръцете на Нато са проляли много невинна кръв.

 

Андрия Мандич, лидерът на Нова сръбска демократична партия, и един от организаторите на протеста заяви, че Черна Гора ще се изправи пред гражданска война, ако не се проведе референдум иска ли да влезе страната в Нато.  По мнохилядната тълпа скандираща » Нато, убийци» , едва ли има съмнения, дали черногорци се радват на поканата, която получиха на 2 декември 2015.

 

» Ние искаме да отговорим на страните, които ни отправиха поканата. Не желаем да бъдем слуги, и жертви на този военен съюз. Настояваме този въпрос за страната ни да се реши посредством провеждането на референдум.»

«Протестите срещу встъпването на страната ни в Нато, и срещу режима на Мило Джуканович ще продължават»- заяви Мандич към края на акцията вчера 12 декември.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;