Палмира palmyraya-mayin-mi-dosedi1Ръководителят на държавната агенция по охрана на древните паметници в Сирия Маамун Абдулкарим заяви, че Турция отказва да върне и да предостави информация за незаконно присвоените ценности на арабската република.

Според Абдулкарим, именно в Турция са древните артефакти, изрязани от стените след незаконните разкопки в Палмира и намиращия се на границата с Ирак древен град Мари, предаде Ройтерс.

Той уточни, че “в Турция се намират 2 хиляди откраднати артефакти”, но Анкара, за разлика от други държави, “отказва да сътрудничи със сирийската власт за документиране и връщане на ценностите”.

Абдулкарим добави, че тази година сирийската власт е конфискувала на границата около 6.5 хиляди артефакти, които се опитали да изнесат в Йордания, Ливан и Турция.

Както съобщихме по-рано, терористите от ИД в Сирия търгуват с предмети на изкуството.

“Само чрез грабежите около град Набук, намиращ се в планината Каламун, от терористите от ИД са откраднати различни културни артефакти (някои от които са на 8 хиляди години), от които те са получили от 20 до 50 хиляди долара за всеки експонат от западния черен пазар на предмети на изкуството”, — съобщи в колонката си в интернет изданието “Рабкор” арабистът Надежда Глебова.

Терористите от ИД нееднократно разрушаваха древните паметници в Близкия Изток. В началото на октомври бойците от ИД взривиха античната Триумфална арка в Палмира. Тя е построена в края на втори век от нашата ера от времето на управлението на император Септимий Север. Построена и, както и целият град, в римски стил.

В началото на септември терористите взривиха три погребални кули в града. Разрушена е и една от най-известните кули – погребалната кула Елахбела (103-та г. от нашата ера).

През август терористите от ИД взривиха античния храм Баал-Шамин в Палмира, построен в първи век от нашата ера и посветен на върховния бог Баал, сравним с гръцкия Зевс. Той е част от комплекса руини от древния град Тадмор. Храмът частично е възстановен.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;